Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nemojte sedeti u mokrom kupaćem: Evo šta se može desiti i šta treba da znate o ovom problemu

kupaći kostim

Vreme je odmora, perioda kada posećujemo bazene, more, razna kupališta. Damama je jako važno kakav tip kupaćeg kostima imaju na sebi, ali možda manje brinemo o tome šta nam može doneti sedenje u mokrom kupaćem kostimu.

Po izlasku iz vode, uglavnom legnemo da se sunčamo i odemo u kafić da popijemo omiljeni napitak. Ali da li pre toga promenite donji deo kupaćeg kostima?

Ne zaboravite to da uradute jer predugo nošenje mokrog kupaćeg kostima može da dovede do gljivične infekcije vagine.

– Kupaći kostimi su savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. One se razvijaju na toplom i vlažnom okruženju i vrlo brzo se šire – rekla je Tia Guster, akušer i ginekolog.

Šta je vaginalna gljivična infekcija?
Ona je preouzrokovana prekomernim rastom gljivice kandida. Uzrokuje da koža na i oko vulve postane crvena, počinje da svrbi i postaje upaljeno mesto, a isto tako može biti praćena sekretom. Njoj su više podložne trudnice, gojazne dame kao i one koje imaju dijabetes ili su imunokompromitovane.

Kako da se izleči?
Infekcija je, nažalost, veoma česta ali na svu sreću možete brzo i da se rešite problema. To najčešće može da znači konzumaciju lekova u trajanju od jednog, tri ili sedam dana, u zavisnosti šta od toga šta ginekolog propiše i u odnosu na to koliko je infekcija ozbiljna.

Ovo su saveti kako da sprečite infekciju:

Kao prvi i osnovni savet – presvucite se kada ste na šetalištu i ne izležavajte se u mokrom kostimu.

Nosite široku i lepršavu odeću, posebno ako ispod toga nosite kupaći; omogućite koži da diše.

Odaberite kupaći kostim sa zaštitom od vlage i koji mogu da uklone vlagu sa kože i tako je iznesu na površinu kupaćeg dok ne ispari.

Tagovi:
Pročitajte još: