Nepoželjna hrana u trudnoći: Slatkiši koje bi trebalo da zaboravite dok ste u drugom stanju

Najstarije bombone na svetu pravljene su od sladića i đumbira. Sladić, gospino bilje, poznat i kao slatki koren, jedna je od najstarijih lekovitih biljaka i bombone napravljene od njega mnogima su poznate i kao sredstvo za iskašljavanje i bolje varenje. Danas se sladić koristi za izradu gumenih crnih slatkiša vrlo popularnih u SAD-u i Skandinaviji, ali i kod nas.

Slatki ukus biljke potiče od glikozidnog jedinjenja glicerizina. Zbog ovog slatkog, specifičnog ukusa, sladić se još uvek koristi u industriji slatkiša i sirupa. 

Međutim, najnovija studija upozorava da bi sladić, i sve slatkiše napravljene od njega, trebalo izbegavati tokom drugog stanja.

Studiju je sproveo Univerzitet u Helsinkiju i finski Institut za javno zdravlje, a istraživači su analizirali 378 trinaestogodišnjakinja čije su majke pratile potrošnju sladića tokom trudnoće.

Deca koja su u maminom stomaku bila izložena većim količinama sladića (250 g nedeljno) pokazala su lošije rezultate na testovima kognitivne sposobnosti. Roditelji ove dece su takođe prijavljivala sindrom smanjene pažnje i dečije hiperaktivnosti (ADHD), kao i raniji pubertet kod devojčica.

Preuzeto: Yumama.com