Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Nije samo hrana: 10 stvari koje treba da držite u frižideru

Frižider

Možda ste čuli da stavljanje određenih odevnih predmeta u zamrzivač može ubiti bakterije, ali jeste li znali da postoji mnogo kućnih trikova koji uključuju i vaš frižider?

Od predmeta u vašem ormariću s lekovima do onih u fiokama, iznenadili biste se koliko uobičajenih stvari može imati koristi od premeštanja na hladnije temperature. Stručnjaci za čišćenje i stil života otkrili su kojih 10 neprehrambenih artikala treba čuvati u frižideru.

Gelovi za izbeljivanje zuba

U pregledu najčudnijih stvari koje zvezde Food Networka imaju u svojim frižiderima, slavna kuvarica Giada De Laurentiis rekla je da je to “izbeljivač zuba”. Ispostavilo se da to i nije tako čudno. Prema Crestu, koji proizvodi popularne Whitestrips, “većina proizvođača preporučuje čuvanje pribora za izbeljivanje zuba na hladnom mestu… Za neke je prikladno mesto ispod kupatilskog ormarića ili u ormaru za posteljinu. Drugi koji žive u ekstremno toplim klimatskim uslovima možda će želeti da pribor za zube za izbeljivanje u frižideru”

Foto-film

Ako ste ljubitelj snimanja fotografija starim filmom, znate da može biti skupo. Kako biste očuvali život svog foto-filma, stavite ga u frižider.“Preporučujemo da foto-film stavite u frižider na konstantnoj temperaturi između 4 – 18°C”, kaže Polaroid na svojoj web stranici. Bilo koja temperatura niža od te može uništiti film, pa ćete želeti da ga pustite da se vrati na sobnu temperaturu pre nego što ga stavite u fotoaparat.

Aloe vera

Gel aloe vere koji se kupuje u prodavnici obično ima prilično dug rok trajanja, ali prednost držanja u frižideru je to što hladna temperatura deluje dodatno umirujuće kod opekotina od sunca ili drugih opekotina. Međutim, sveža aloe vera, tačnije biljka može se vrlo brzo pokvariti. Ako odsečete list i odmah ga upotrebite, sve je u redu. Ali ako želite da ga duže čuvate, Erin Džejms, sertifikovani sportski nutricionista kaže da je bolje da ga stavite u frižider u hermetički zatvorenoj posudi.

Proizvodi za negu kože

Jedan od najčešćih odgovora koje smo dobili od stručnjaka je da treba držati proizvode za negu kože u frižideru. “Koncept proizvoda za njegu kože bez konzervansa privlači mnoge ljude. Ali postoji veća verovatnoća da će se na tim proizvodima razviti bakterije. Slično kao što utiče na hranu, frižider može produžiti njihov ‘rok trajanja’, objašnjava Grečen Bojd, predsednica NYC House Cleaners. Proizvode koji sadrže retinol ili vitamin C posebno treba držati u frižideru. “Niske temperature usporavaju razgradnju oba sastojka”, objašnjava kompanija za lepotu Birch Box. Prema Karli Kembel, osnivaču Mommy on Purpose, dodatna prednost je to što hladna temperatura “može pomoći u smirivanju i smanjenju upale, a takođe može pomoći u zatezanju i učvršćivanju kože”. To se posebno odnosi na kreme za oči. Gejs Bana, direktorka brenda u kompaniji za namještaj Kaiyo, preporučuje držanje kreme za sunčanje u frižideru iz istih razloga.

Šminka

Većina nas verovatno bi bila užasnuta kada bi videla kada je našim proizvodima za šminkanje istekao rok trajanja. Ali držanje određenih namirnica u frižideru produžiće im život. Bojd napominje da je kozmetika na bazi kreme ili vode (kao što su maskara i tečni puder) posebno osetljiva na “rast bakterija, oksidaciju i bleđenje boje”. Još jedna prednost koju Bojd ističe je čuvanje proizvoda kao što je ajlajner, jer će njihovo nanošenje biti preciznije. Mnogi će ljudi reći da ruž držite u frižideru, ali to bi trebalo biti samo privremeno rešenje ako počne da se topi. “Ostavite ga u frižideru dok se ponovo ne stvrdne, a zatim ga izvadite kad se spremni ste za nanošenje. Međutim, nemojte zauvek držati ruž u frižideru: ulje i vosak se s vremenom odvajaju na niskim temperaturama”, objašnjavaju iz Birch Boxa.

Lak za nokte

“Lak za nokte može postati gust i težak za nanošenje ako se ne čuva pravilno. Čuvanje u frižideru može pomoći u produženju roka trajanja i sprečiti da postane pregust ili grudvast”, kaže Kembel.

Cveće

Želite li da sačuvate sveže rezano cveće do vaše večere koja je za nekoliko dana? Držanje u vodi na hladnom mestu, kao što je frižider, “usporiće njihove metaboličke procese i održati ih svežima malo duže”, piše The Washington Post. Ali, izbegavajte da ih stavljate uz voće koje ispušta etilen. Kako objašnjava Post, baš kao što ovi gasovi uzrokuju sazrevanje drugog voća i povrća, tako će i vašem cveću skratiti životni vek. Kembel kaže da “uklonite svo lišće ispod linije vode, jer to može uzrokovati kontaminaciju vode i skratiti život cveća.”

Prašak za pecivo i soda bikarbona

Da, ovi proizvodi spadaju u kategoriju hrane, ali razlog zbog kojeg ih držite u frižideru nema nikakve veze s pečenjem ili kuvanjem. “Soda bikarbona upija mirise iz hrane kao što su luk, beli luk i riba koji se mogu preneti na drugu hranu koja se čuva u blizini ako nije pravilno skladištena. Prašak za pecivo uklanja neželjene mirise iz istih predmeta, ali im takođe vraća svežinu svojom hemijskom reakcijom kada se pomeša s vodom; ovaj proces pomaže u uklanjanju neprijatnih mirisa dok ih zamenjuje svežom aromom poput pečenja”, objašnjava Luis Rajan, direktor Food Guarda, koji proizvodi automatizovane HACCP sisteme.

Termometar

U mnogim frižiderima potenciometar za temperaturu daje samo raspon, recimo hladno do najhladnije. U tim slučajevima, Rajan preporučuje da toplomer držite unutra. “Pomaže mi da pratite temperaturu, što je važno za održavanje hrane sigurnom za konzumaciju”, kaže Rajan.

Određeni lekovi

Vaš lekar ili farmaceut trebalo bi da vam kaže da je bilo koji od likova na recept potrebno čuvati u frižideru. Prema Robertu Džonsonu iz Coast Appliances, neki primeri uključuju “kapi za oči, insuline, hormonske injekcije, antipiretike, antibiotske tečnosti i tablete za hemoterapiju.” Osim što obezbeđujete da se čuvaju na odgovarajućoj temperaturi (u čemu vaš termometar može pomoći), Džonson savetuje da ih držite podalje od ventilacijskih otvora “kako biste sprečili stvaranje kristala leda” i da ih ne stavljate u vrata, jer tamo temperatura više varira. Naravno, o čuvanju lekova uvek se posavetujte sa svojim lekarom.

Tagovi:
Pročitajte još: