fbpx
Weather data of this location not found.

Nokia G22: Telefon čiji ekran ćete sami moći da zamenite za manje od 20 minuta

Nokia

Želite povoljan telefon koji će vam trajati godinama, ali i koji možete sami popraviti kada se ekran slomi ili baterija ostari? Možda je Nokia G22 baš za vas.

Iako se šale koje kruže internetom o neuništivosti Nokia telefona zasnivaju na izdržljivosti klasičnih telefona iz ranih 2000-tih, pojava pametnih uređaja je unela krhkost novih modela zahvaljujući velikim, osetljivim ekranima, ali i baterijama koje već duže vreme nije moguće sam zameniti. Ipak, iako Nokia uređaji više ne mogu da prežive “lansiranje topom sa Đeravice i pad na beton”, kompanija se okrenula lakoj popravljivosti i pred MWC 2023 sajam predstavila telefon nazvan Nokia G22.

Kako su lom ekrana i loša baterija najčešći kvarovi koji pogađaju pametne telefone, Nokia G22 je prvi Nokia uređaj dizajniran na način da u svojoj srži nudi mogućnost jednostavne popravke – koju može da učini svako ko poseduje neophodan alat. Ova popravljivost se takođe odnosi i na vreme neophodno za zamenu neispravnih delova – kompanija tvrdi da se baterija novog telefona može zameniti za manje od 5 minuta, a ekran za manje od 20 minuta, što je zaista impresivno.

Novi pametni telefon G serije takođe dolazi sa poklopcem poleđine izrađenim od 100% reciklirane plastike, što je u skladu sa filozofijom ekološke osvešćenosti kojoj se Nokia polako okreće u izradi svojih uređaja. Ovo podrazumeva duži životni vek telefona, pa kompanija nudi trogodišnju garanciju, trogodišnje ažuriranje softvera i dve godine nadogradnje Android operativnog sistema.

Naravno, videli smo da neki proizvođači nude duplo više sigurnosnih ažuriranja i nadogradnji operativnog sistema, ali ne dajte se zavarati – za novac koji Nokia traži, teško da ćete pronaći sličnu ponudu.

“Ljudi cene dugotrajne i kvalitetne uređaje, i ne bi trebalo da prave kompromise kada je reč o ceni po kojoj mogu da ih dobiju. Novi Nokia G22 telefon je s namerom dizajniran tako da ima mogućnost lake popravke, kako biste mogli da ga koristite još duže”, rekao je Adam Ferguson, direktor marketinga proizvoda u kompaniji HMD Global.

Specifikacije
Na prednjoj strani Nokia G22 telefona nalazi se IPS LCD ekran dužine dijagonale od 6,5 inča, zaštićen Gorilla Glass 3 staklom. Rezolucija panela je 720 x 1.600 piksela, brzina osvežavanja 90 Hz, a maksimalna osvetljenost iznosi 500 nita.

Unisoc T606 čipset pokreće sve funkcije ovog uređaja, kao i korisnički intefejs zasnovan na Android 12 operativnom sistemu. U ponudi su konfiguracije sa 4 GB RAM, 64 GB, odnosno 128 GB interne UFS 2.2 memorije koja je proširiva zahvaljujući slotu za microSDXC karticu.

Za većinu fotografija je zadužen glavni senzor rezolucije 50 MP (f/1.8, 1/2,76″, 0,64 µm, PDAF), a tu je i makro senzor od 2 MP, koji vas neće oduševiti, ali može biti koristan u određenim situacijama, kao i senzor dubine. U pomalo zastarelom notch-u u obliku kapljice na sredini gornjeg dela ekrana, nalazi se selfi kamera od 8 MP.

Nokia je ispoštovala novi zakon EU, pa se baterija kapaciteta 5.050 mah puni pomoću USB-C kabla, a podržana snaga punjenja iznosi 20 W. Od ostalih specifikacija tu je podrška za korišćenje klasičnih slušalica, FM Radio, GPS, GLONASS, GALILEO navigacija, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, kao i čitač otiska prsta na boku telefona.

Cena i dostupnost u Srbiji
Nokia G22 pametni telefon će u Srbiji biti dostupan u Lagoon Blue boji, u konfiguraciji od 4/128 GB memorije i prostora za skladištenje, a preporučena maloprodajna cena telefona je 24.999 RSD.

Tagovi:
Pročitajte još: