Novi Centri za smeštaj i usvojenje: U Subotici, Banatu, Beloj Crkvi ili Pančevu

Dan Hranitelja.

Osim Centra za smeštaj i usvojenje, koji postoji u Novom Sadu, u narednom periodu biće otvorena još dva takva centra u Vojvodini, najavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, na prijemu za predstavnike ovog Centra i predstavnike Udruženja hranitelja Novi Sad.

– Radite veoma važan i odgovoran posao i teba da znate da ćete imati punu podršku Pokrajinske vlade i svih institucija iz socijalne zaštite u Vojvodini i Srbiji, kako biste mogli nesmetano da obavljate svoj posao, a pre svega da deci o kojima brinete pružite najbolju podršku – poručio je Igor Mirović.

On je najavio da će u narednom periodu biti otvoren Centar za smeštaj i usvojenje u Subotici, a potom još jedan u Banatu, u Beloj Crkvi ili Pančevu.

Do leta sledeće godine završićemo veliki dečiji kamp u Bočaru, u novobečejskoj opštini koji će imati mogućnosti da predškolska i osnovnoškolska deca borave tokom jednog i više dana u njemu i to mesto može biti i mesto za vas, hranitelje. Planiramo da u narednim godinama izgradimo na Letenci Centar za decu starijeg osnovnoškolskog uzrasta. On će biti, takođe, na raspolaganju deci iz hraniteljskih porodica, kojih sada u Vojvodini ima oko dve hiljade – rekao je Mirović.

igor-mirovic

Foto: Srbija Danas

On je najavio da postoji ideja i da bude određen Dan hranitelja u Vojvodini, kada bi se na jednom meštu sastali, kako je objasnio, svi članovi i Udruženja hranitelja i svih drugih organizacija iz oblasti socijalne zaštite, sa predstavnicima Pokrajinske vlade.

To bi bila prilika, kaže Mirović, da im direktno predstave kakve su potrebe tih organizacija, kakva im je podrška dodatna potrebna i koji su to projekti na kojima bi mogli zajedno raditi.

Predsednik Udruženja hranitelja Novi Sad, Vesna Ilić govoreći o rezultatima koje je to Udruženje postiglo od januara ove godine, kada su osnovani, rekla je da su mrežu podrške značajno proširili, uključili se u rad svih ustanova socijalne zaštite, prosvete, zdravstva, te da sarađuju sa stručnjacima iz svih oblasti.

– Obezedili smo letovanje za hraniteljske prodice, a krajem oktobra vodićemo i decu sa smetnjama u razvoju iz hraniteljskih porodica i stipendiste Fondacije na odmor – najavila je Ilić.

Direktorka Centra za smeštaj i usvojenje Novi Sad Ivana Koprivica rekla je da su zajendički uspeli da razviju stereotipe i predrasude o hraniteljskim porodicama, te da je uspešno završena zajednička humanitarna akcija, u kojoj su građani prikupljali pomoć za decu iz hraniteljskih porodica.

Preuzeto: Srbija Danas