Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Novorođenče može da ima “menstruaciju”: 5 stvari koje treba da znaju mame devojčica u prvim danima

Beba i pedijatar

Kada donesete bebu na svet, a zatim sa njom izađete iz porodilišta i dođete kući, sve “neobično” što ugledate na njenom telu bi moglo da vas zabrine. To je posebno specifično kod devojčica, koje u prvim danima života mogu da imaju čak i blago menstrualno krvarenje.

Da se novopečene mame ne bi bez razloga brinule, bivša medicinska sestra Niki Jurkuc koja vodi Instagram stranicu Tiny Hearts Education dala je neke korisne savete i otkrila šta mame mogu da očekuju u prvim danima sa svojim devojčicama.

Njen prvi savet mamama devojčica je da intimnu regiju svojih ćerki brišu od napred ka nazad, nikada obrnuto.

“Kada vaša beba kaki, pobrinite se da je baš, baš dobro obrišete, to će sprečiti da dođe do infekcije. Obratite pažnju na predeo između usmina i sve prevoje”.

Treća stvar koju je Niki otkrila majkama je da je “normalno da usmine devojčica budu malo otečene u prvim danima nakon rođenja”.

Ova mama je nakon toga istakla da, ukoliko primetite malo krvi u peleni svoje novorođene ćerke, to je potpuno normalno. U pitanju je novorođenačka menstruacija koja se ponekad dešava “pod uticajem hormona i svega ostalog što se dešava, zato ne brinite”.

Poslednji, peti savet medicinske sestre je da “ne preterujete u pranju ovog područja jer je veoma osetljivo. Ako beba ima bilo kakav bol tokom mokrenja ili primetite crvenilo, obratite se lekaru”.

Tagovi:
Pročitajte još: