Obeležen dan Gimnazije „Veljko Petrović“

Juče je i Gimnaziji „Veljko Petrović“ na svečani način obeležen dan ove školske ustanove. Pre same tradicionalne priredbe održan je sastanak na temu IT obrazovanja, na kome su prisustvovali gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice, profesori somborske Gimnazije „Veljko Petrović“ i predstavnici IT kompanija koje su zainteresovane za ulaganja u ovu oblast i širenje svoje delatnosti i na ovom području.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas imamo priliku da se povodom dana somborske gimnazije sastanemo upravo na jednu ovakvu temu kao što je „Sombor kao IT grad“, istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović u svom obraćanju i dodala „Svi znaju naše zajedničke napore kako Gimnazije tako i lokalne samouprave da se u Gimnaziji „Veljko Petrović“ otvori informatičko odeljenje, te zato veliki podstrek i podsticaj za nas znači što smo to ove godine uspeli.

Uz nesebičnu  pomoć profesora, lokalne samouprave, nevladinih organizacija i celokupne zajednice danas imamo odeljenje informatičara, što predstavlja samo jedan korak bliže IT sferi i mogućnosti razvoja našeg  grada u tom pravcu, kako bi naša deca sutra ostajala u svom gradu i radili mnogo kvalitetnije i plaćenije poslove“, istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović

Iz tog razloga pripremljena je jedna prezentacija  Sombora kao IT grada koju je predstavio Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice. Ovom prilikom predstavljeni su neki potencijale koje lokalna samouprava ima, te  šta to lokalna samouprava trenutno može da pruži IT kompanijama i na taj način stvori  uslove kako bi se generacija svršenih informatičara zadržala u svom gradu.

Opšti zaključak je da se mora delovati mnogo brže, s obzirom da je period od četiri godine kada bi smo dobili prve programere, veoma dug, u odnosu na brzinu razvoja informacionih tehnologija, te je zato gradonačelnica Sombora predložila da se kompanije koje su zainteresovane za otvaranje firmi u Vojvodini i Somboru, ne plaše, već da se odvaže i uz saradnju sa lokalnom samoupravom, urade to ovde, baš u Somboru, a grad će se potruditi da im obezbedi kvalitetnu, obrazovanu radnu snagu, koja već ima znanja iz oblasti informatike.

Obeležavanje dana škole nastavljeno je u Svečanoj sali Gimnazije. Na početku svečanosti, u svom obraćanju đacima, profesorima i uvaženim gostima, direktor škole dr Ladislav Fekete se osvrnuo na proteklu godinu i ukazao na odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom, zahvaljujući kojoj, danas, učenici imaju novu fiskulturnu salu, a i novoformirano odeljenje informatičara.

Prisutne je pozdravila i gradonačelnica  Dušanka Golubović, a nakon prigodnog programa koji su izveli učenici Gimnazije, kao i prethodnih godina najuspešniji učenici nagrađeni su diplomom i knjigama.

Izvor: sombor.rs