Obeležen Dan Nikole Tesle, nagrađeni najbolji učenici

U Velikoj sali Кulturnog centra, obeležen je dan rođenja našeg velikog naučnika i pronalazača.

Svečanost je započela izlaganjem master fizičara Uroša R. Raonića na temu „Nikola Tesla – svetlost koja se ne gasi“. Predavač se potrudio da publika sazna mnoštvo detalja koji su obeležili život Nikole Tesle.

Slušali smo o prvim koracima našeg naučnika u rodnom Smiljanu, odlasku u Ameriku, naizmeničnoj struji koja je unapredila i zadužila celo čovečanstvo, prijemu kod kralja Aleksandra, kao i ugošćavanju kod kralja Petra drugog. Master fizičar Uroš R. Raonić se potrudio primerom i da vidimo kako se električna energija može upotrebiti na mnogo načina, čak i bežičnim prenosom. Publika je na kraju aplauzom pokazala veliku zahvalnost g. Raoniću na svemu prikazanom.

U nastavku svečanosti, prisutnima se obratila predsednica opštine Apatin, Dubravka Кorać.

“Dragi đaci, roditelji, prosvetni radnici, čast mi je što sam večeras sa vama i što imamo priliku da u svetlu sećanja na našeg velikog Nikolu Teslu nagradimo najuspešnije učenike. Razmišljajući o ovom skupu, imala sam potrebu da umesto uobičajenih floskula o kraju jednog lepog životnog perioda i početku novog, još lepšeg, prenesem dve poruke, pre svega učenicima koje danas nagrađujemo. Prva poruka odnosila bi se na razlog iz kog vas nagrađujemo, dragi učenici, i ja vam sada ne čestitam na Vukovim nagradama i titulama đaka generacije, jer će nagrade koje budete dobijali kroz život menjati imena i forme, ali jedno će im uvek biti zajedničko. Ja vam čestitam na zreloj odluci da jedini istinski vredan i ograničen resurs u svom životu, a to je vreme, posvetite sticanju znanja. Za to je potrebna požrtvovanost, jer je učenje često mukotrpan proces i mnogo je aktivnosti koje u vašim godinama, pa i u nekim drugim godinama, deluju interesantnije. Potrebna je vera i samopouzdanje, jer rezultati učenja nisu odmah vidljivi. Verujući da će vam znanje u budućnosti biti od koristi i imajući dovoljno samopouzdanja da u tu budućnost odlučno koračate, vi iskazujete spremnost da jednog dana vodite društvo, ma u kojoj oblasti se pronašli. Na tome vam deco čestitam! Čestitam što verujete u sebe, što ste požrtvovani, što ulažete svoje vreme u učenje i usavršavanje. Takav pristup, duboko sam ubeđena, doneće vam mnoge nagrade u životu, a ovo večeras su tek prve od njih. Druga poruka odnosila bi se na upotrebnu vrednost znanja koje ste stekli, a čija su posledica dobre ocene i Vukove nagrade. U današnjem svetu, najmanja je poteškoća doći do informacije. Prema sociološkim istraživanjima, količina informacija koje stižu do savremenog čoveka na dnevnom nivou, jednaka je količini informacija koju je prosečan čovek do pred kraj 19. veka saznavao za čitav svoj život. I tu je ključno ogledalo znanja danas. Ne više u sticanju i skladištenju informacija, već u veštini njihove selekcije i plasmana. Кako je čileanski nobelovac Pablo Neruda rekao, ko ništa ne zna, mora svemu verovati. Svi smo svedoci sa kakvim obiljem netačnih i manipulativnih informacija smo zasuti putem savremenih sredstava informisanja. Dala bih sebi slobodu da kažem da su loši đaci okupirali internet. Jer kako drugačije objasniti učestalu pojavu da se naučna znanja preispituju i tumače sa potpuno laičkih tačaka gledišta. U tom smislu, budite sigurni da vas jedino znanje čuva od ludila vremena u kom živimo, kao što je oduvek i čuvalo, od ludila svakog vremena. Dragi đaci, na kraju, imala bih za vas jednu molbu. Zamolila bih vas, da poput Nikole Tesle, u čiju čast je izabran datum dodele nagrada, nikad ne prestanete da verujete da unapređujući sebe, možete da promenite svet”, poručila je Dubravka Кorać.

Nakon obraćanja predsednice, nagrađeni su najbolji đaci osnovnih i srednjih škola u našoj opštini. Đaci generacije srednjih škola dobili su plaketu, novčanu nagradu od 25.000 dinara i lap top, đaci generacije osnovne škole plaketu i 20.000 dinara, nosioci Vukove diplome srednjih škola povelju, 15.000 dinara i sat, nosioci Vukove diplome osnovne škole povelju i 10.000, dok su pored priznanja i nagrada, sve devojke dobile cveće.

Ispred nagrađenih, prisutnima se obratila učenica generacije Gimnazije i stručne škole „Nikola Tesla“ Apatin, Jelena Mihalek:

“Poštovani profesori, dragi roditelji, direktori, prosvetni radnici, dobrodošli. Predstavnicima lokalne samouprave bih se zahvalila u ime svih nas što ste nam organizovali prijem. Zahvalila bih se predstavnicima opštine Apatin što su nam organizovali matursko veče i što su nam uručili ovako divne nagrade. Svi smo se mi u toku našeg školovanja trudili da postignemo svoj maksimum i da budemo najbolji što možemo i mislim da je ovaj prijem nagrada za sav naš rad i trud. Svo znanje koje smo stekli nema cenu i naravno da nismo učili da bismo danas dobili ove nagrade, ali nas raduje to što vidimo da ima ljudi koji zaista cene one koji su vredni i žele da uče. Mislim da će svima nama to biti motivacija za dalje, da budemo još bolji, da još više radimo na sebi i da svoju opštinu predstavimo na najbolji mogući način bilo gde da odemo. Ponovila bih još jednu stvar koju sam rekla na maturi, a to je da ne odlazimo iz Srbije, da ostajemo ovde da je svojim znanjem i radom poboljšamo i ulepšamo jer smatram da mi to i možemo. Budućim generacijama bih savetovala da upišu Gimnaziju jer će po njenom završetku moći upisati bilo koji fakultet, a pored toga će steći znanja iz mnogih oblasti koja će im mnogo značiti”.