Obeležena godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Danas se obeležava 77. godišnjica oslobođenja od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Ovaj značajan datum je obeležen polaganjem venaca i cveća na spomenik Palom borcu u centru Kule.

Predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i predsednik Skupštine opštine Kula Vladimir Đurović, u ime lokalne samouprave, položili su venac na spomenik Palom borcu u Kuli.

Tom prilikom, predsednik opštine Damjan Miljanić je rekao da je 20. oktobar veliki dan, dan kada je oslobođena Kula i naša država u Drugom svetskom ratu. „20. oktobar je dan kada je pobeđen fašizam, kada je i opština Kula krenula novim putem, u preporod, koji je potpuno izmenio ove prostore, izmenio ih ne samo infrastrukturno, nego i doseljavanjem stanovništva iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije u Vojvodinu. I danas smo višenacionalna opština, koja zajednički gradi svoju budućnost. Pobeda nad fašizmom je jedna od najvažnijih pobeda. Nažalost i danas se kao narod i kao država moramo boriti protiv mnogih nepravdi i protiv nadolazećih opasnosti po ove prostore i ovu teritoriju. Kao i tada, kada je Kula oslobođena tako i sada ubeđen sam da ćemo pobediti i da je pred nama jedna bolja, svetlija i naprednija budućnost“, rekao je predsednik Miljanić.

Današnji događaj svojim prisustvom uveličali su i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i Filip Pronek, ispred KUD „Ivan Senjuk“.

Živko Šarović, ispred SUBNOR-a je istakao da je ljudski da se setimo ljudi koji su na ovim prostorima učestvovali i dali svoje živote u borbi protiv fašista u Drugom svetskom ratu. Posebno moramo otrgnuti od zaborava Kuljane koji su dali svoje živote na Batini, koji su ubijani u pogromu 1941, ali i naših boraca i heroja Novaka Pejčića, Ise Sekickog i mnogih drugih, rekao je Šarović.
Nakon polaganja venaca predsednik Skupštine opštine Kula upriličio je prijem za predstavnike SUBNOR-a i KUD „Ivan Senjuk“.

Foto: kula.rs