Od izvoza borovnice u 2020. godini 16 miliona evra!

Kako prenosi portal AgroFin.rs, na evropskom tržištu sorta „djuk“, sa srednje krupnim bobicama izrazito plave boje, ima nabolju prođu.

Vrednost izvoza voća u 2020. godini u odnosu na 2019. iako količinski manji, veća je za 20,1 odsto nego u 2019. godini. Na izvoznoj listi od voćnih vrsta tradicionalno dominira malina, jabuka, višnja… Najprijatnije lanjsko iznenađenje svakako je borovnica čiji proizvođači su zabeležili izvoz vredan 16 miliona evra, za deset više nego u 2019. godini.

– Ako zasadi nastave da se proširuju i razvijaju tempom kao u poslednjiih nekoliko godina borovnica će u izvozu vrlo brzo dospeti među deset naših najtraženijih poljoprivrednih proizvoda, rekao je  prof. dr Zoran Keserović, predsednik Društva voćara Vojvodine.

Keserović kaže da na evropskom tržištu sorta „djuk“, sa srednje krupnim bobicama izrazito plave boje, ima nabolju prođu.

– Ulaganje u zasade borovnice dosta je skupo, oko 50.000 evra po hektaru što, uz kavlitetan sadni materijal, podrazumeva i investiranje u opremu i vrhunsku tehnologiju. Za proizvođače, s obzirom na izvoznu cenu borovnice koja je lane dostizala 6-8 evra za kilogram, može biti isplativa već za nekoliko godina, tvrdi Keserović dodajući da se tržištu pojavljuje sve više novih sorti i podloga koje bi, pre nego što se proizvođači odluče za njih, trebalo testirati u našim naučnim centrima i institutima.

B.K

Preuzeto: AgroFin.rs