Od jeseni 2020. bez papirnih uputa za pregled

Novim Zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji je usvojen početkom aprila, predviđeno je potpuno ukidanje papirnog uputa u bolnicama i domovima zdravlja, tako da pacijenti zbog birokratije više neće morati da šetaju od lekara do lekara. Međutim, da bi se zakon sproveo u delo, neophodno je usvajanje dodatnog pravilnika zahvaljujući kojem će papirni uputi otići u zaborav. U Ministarstvu zdravlja napominju da je rok za izradu pravilnika 18 meseci od usvajanja zakona i da se na tome intenzivno radi. To zapravo znači da je krajnji rok za sprovođenje propisa – jesen sledeće godine.
– U narednom periodu očekuje se potpuno ukidanje papirnog uputa. Elektronski uput već uveliko funkcioniše zahvaljujući sistemu IZIS, koji je implementiran u zdravstveni sistem Srbije, ali ga prati i papirna verzija koju još nameće važeći pravilnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Izradom novog pravilnika biće ukinuto i štampanje papirnog uputa. Trenutno stručne službe Ministarstva zdravlja rade rade na pravilniku i u narednom periodu se očekuje njegovo usvajanje i primena, a samim tim i ukidanje papirnog uputa – pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.
Papirni uput, za sada, važi šest meseci od dana izdavanja, a razmišlja se o tome da se validnost uputa produži na godinu dana. To zavisi, pojašnjavaju u resornom ministarstvu, od stava struke i njihovog predloga.
U praksi izabrani lekari u domovima zdravlja najčešće izdaju papirne recepte kada nisu u situaciji da pacijentu zakažu pregled elektronskim putem. Kako ističe prim. dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženja izabranih doktora opšte medicine, dešava se da pacijenti sa papirnim uputom odu u bolnicu sa namerom da im se zakaže pregled, ali ih odande medicinske sestre opet vrate u dom zdravlja.
– Kada ne možemo da nađemo u kompjuterskom sistemu termin za pregled pacijenta kod specijaliste u klinici, onda mu izdamo papirni uput na kojem ne pišemo termin pregleda. U tom slučaju trebalo bi tamo da mu zakažu pregled u roku od mesec dana. Onda pacijent opet ode u bolnicu, gde ga medicinske sestre sa šaltera vrate kod nas. Mi jedino možemo da mu onda damo obrazac RFZO-a koji kolege na klinici moraju da popune ukoliko nisu u mogućnosti da obave pregled u zakonski predviđenom roku, tako da pacijent može da ode kod privatnika i da mu RFZO refundira troškove. Ali, u praksi je to teško ostvarivo, jer na klinici uglavnom ne žele da popune obrazac – ističe dr Nikolić Urošević i dodaje da se često pacijenti vraćaju u dom zdravlja da bi im onda lekari zakazali takozvane kontrolne preglede, što je dužnost lekara u klinikama.
Iako sve opisano za bolesnog čoveka predstavlja popriličan napor i čini se kao nepotrebna šetnja po vrućini uz saobraćajne gužve, dobro zvuči vest da će tu u skorijoj budućnosti biti značajnih promena. Podsećamo da je ranije bilo potrebno dosta vremena za odlazak kod lekara samo zbog propisivanja terapije, ali da je sada taj deo u potpunosti rešen jer je od 1. marta u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počela primena elektronskog propisivanja lekova.
Sistem funkcioniše tako da pacijenti dolaze kod lekara koji im propiše lek, a zatim bez ikakvog papirnog recepta odlaze u apoteku, gde na osnovu zdravstvene kartice mogu da podignu lek. Izbacivanjem papira država štedi do 2 mil EUR godišnje, a ne koriste se toneri i hartija. Najveća korist je da se lekarima smanjio broj kratkih poseta pacijenata, onih koji dolaze isključivo zbog recepta, i to do 60%. Videvši dobrobiti sa ovakvim načinom rada, nadležni dosta dobrobiti očekuju i od ukidanja papirnog uputa.
Foto: MIND AND I/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija