Od ponedeljka “Mrtva priroda 03” Đorđa Markovića u online galeriji Kulturnog centra

Ponedeljak, 6. april 2020. godine
od 11 časova

lokacije:
https://www.facebook.com/kulturnicentarsombor/
https://www.instagram.com/kcsgalerija/
https://www.kcsombor.org.rs/vesti/online-izlozbe

Đorđe Marković, likovni umetnik i pedagog iz Novog Sada, svojim radom “Mrtva priroda 03” dao je svoj doprinos online programima Kulturnog centra kojima nastojimo da omogućimo sugrađanima i likovnoj publici da sačuvaju dodir sa umetnošću u danima izolacije. Đorđevu izložbu ovim putem premijerno prikazujemo, van prethodno planiranih programa za 2020. godinu. Izložba je koncipirana tako da angažuje svakog gledaoca/slušaoca i podstiče otvaranje bezgraničnog polja imaginacije.

U seriji radova pod nazivom „Mrtva priroda 03” umetnik koristi samo audio zapis i vic kao narativnu formu. On omogućuje sažetost, jednostavanost i slikovitost. Za svaki rad birani su vicevi u kojima je Zeka glavni junak – protagonista, između ostalog i zbog simbolike: barokne mrtve prirode u kompoziciji sadrže životinje, a najviše ih je upravo – sa zecom.
Mrtva priroda, kao motiv, svima je poznata i retko šta može da nas iznenadi u nekim “novim” mrtvim prirodama. Iz naviknutosti na njih one se najčešće “pretrčavaju” i ne pridaje im se dovoljno pažnje, što polako, može se reći, postaje slučaj sa gotovo svim motivima.
Razvoj tehnologija, novi mediji, društvene mreže nude nam pregršt vizuelnog sadržaja koji upijemo u toku dana. Ljudi preleću pogledom preko stotina slika/fotografija.

Isti princip usvajanja je i u galerijama: trči se kroz sadržaj.

Ova izložba za cilj ima da uspori recipijenta. Svaki pojedinac u situaciji je da zamisli sadržaj uz pomoć sopstvene imaginacije. Svaka osoba gradi, sopstvene, različite “slike”, u skladu sa svojim iskustvom, te emocionalnim, psihološkim i mentalnim stanjem.