Odaberite prave patike za vežbanje

Patike za aerobik razlikuju se od patika za dizanje tegova ili trčanje, jer moraju podupirati nogu prilikom kretanja u svim smerovima. Zato prilikom izbora nije važna samo lepa boja nego i prave karakteristike

Rekreacija u dvorani posebno je omiljena na jesen ili zimu. U zadnjih nekoliko decenija ponuda i raznolikost programa za vežbanje vrlo su šaroliki , a samim tim su se pojavili i različiti zahtevi kakva je odgovarajuća obuća za koju vežbu. Proizvođači sportske opreme tome su se prilagodili, a prilikom proizvodnje se ne fokusiraju samo na najnovije modne trendove.

Kad birate patike za vežbanje u dvorani, mislite na to kakvo je vaše izabrano vežbanje. Patike koje su dobre za step vežbanje verovatno neće biti prikladne za vežbanje zumbe, a patike za trčanje neće biti najbolji izbor kod borilačkih veština. Patike koje ćete izabrati moraju nuditi podršku vašem jedinstvenom obliku stopala za vreme specifično izabranog vežbanja i podlozi  na kojoj vežbate.

Svakako je grupno vežbanje obično dinamičnije po raznolikosti kretanja i uključuje korake u različitim smerovima, stajanje na prste, petu ili čitavo stopalo.

Patike za aerobik

Patike za aerobik razlikuju se od patika za trčanje jer moraju nuditi podršku prilikom kretanja u različitim smerovima. Đon je obično ravniji  da može ublažiti kontakt stopala s podlogom prilikom skokova, i glađi, jer bi previše trenja prilikom okretanja moglo štetiti kolenima.

Smisleno je razmisliti i o izboru patika koje imaju više prostora u predelu za prste, što vam omogućava optimalno kretanje. Izaberite patike koje nude potporu za čitav stopalni luk i gležanj.

Patike za zumbu i ples

Sve omiljenija plesna grupna vežbanja donose nove zahteve kod  izbora odgovarajuće obuće. Plesni koraci razlikuju se, na primer, od koraka kod step aerobika, zato vas pogrešne patike mogu ometati prilikom kretanja. Patike za zumbu ili ples moraju imati mekši đon, da ne uzrokuju trenje i lakše klize. Plesne patike imaju i posebno oblikovan đon koji je zapravo odvojen na dva dela –  ispod prstiju i pete. Takve patike omogućavaju više slobode prilikom plesnog kretanja. 

Patike za fitnes

Kod vežbanja u fitnesu, posebno kod podizanja tegova, važno je imati stabilan položaj i kontakt stopala s podlogom. Zato je važno da patike imaju ravan i tanak đon. Još je važnije da je vaše telo jako i stabilno kad dižete tegove, zato jako obložene i mekane trkačke patike nikako nisu prikladne. Izaberite lagane patike s laganim đonom.

 

Patike za traku

Ako u svoj trening u dvorani često uključujete i trčanje na traci, smisleno je izabrati i patike za trčanje. Iste patike za podizanje tegova i trčanje ne nude optimalnu potporu kod oba oblika vežbanja. 

Kad birate patike za trčanje u dvorani, proverite kakav je oblik vašeg stopalnog luka i izaberite model za pronatorsko, supinacijsko ili neutralno stopalo.

Izvor: Zdrava i fit