Odložite sve obaveze, smirite se i skuvajte čaj

Čaj je već vekovima jedno od najzdravijih napitaka širom sveta, u nekim zemljama i deo tradicije. Iako kod nas kultura ispijanja čaja nije toliko naglašena, mnogi od nas vole hladne kasno jesenje i zimske dane ublažiti vrućom šoljicom svog omiljenog čaja.
U muslimanskim zemljama, ovaj napitak zamenjuje kafu i alkohol, ali predstavlja i bitan socijalan element – ispijanje čaja je pravi društveni događaj. U Turskoj dominira čaj poznat pod imenom Rize tea, a nazvan je po istoimenoj oblasti u kojoj se gaji. Turska godišnje proizvede oko 6 procenata svetske proizvodnje čaja. U njihovoj kulturi, nuđenje čaja predstavlja znak prijateljstva i gostoprimstva na svakom mestu od restorana i bazara do stanova. Čaj se priprema i pije pre i posle obroka. Ipak popularnost je u samoj zemlji stekao tek u dvadesetom veku kao alternativa kafi koja je postala preskupa za uvoz u periodu nakon pada Otomanske imeprije. Po preporuci osnivača savremene Turske
države Ataturka, Turci se okreću čaju kao domaćem proizvodu do kog je lako doći. Ovaj napitak domaćini će gostu ponuditi u malim čašicama u obliku lale, koje se drže za obod kako vrela sadržina ne bi opekla
prste. On je zvanično izvanredan za nas. Kao ključ dobrog zdravlja, sreće i mudrosti, čaj je privukao pažnju istraživača sa Zapada koji su otkrili mnoge zdravstvene koristi različitih vrsta ovog napitka. Bez obzira na sezonu, on može biti ukusan, jer se može poslužiti kako u hladnoj, tako i u toploj varijanti. Međutim, njegova svrha daleko prevazilazi samo osveženje.
Isprobajte! Crnim ili zelenim čajem energično započnite jutro, ugrejte se i družite uz blage voćne čajeve, a uveče se opustite uz biljne mešavine, poput kamilice, koja će vas umiriti i pripremiti za san. Čaj će biti vaš jednostavan rituali koji će vam ulepšati dan.

025.rs/redakcija/Bojana Tomić