Odobrena sredstva za zajednički projekat četiri lokalne samouprave

Gradovi Sombor i Subotica i opštine Apatin i Odžaci aplicirali su na javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike zajedničkim projektom čiji je cilj da se, kroz inovativni servis i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za proširenje porodice.

Ministarka bez portfelja u Vladi Republlike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, potpisala je 23. Jula ugovore o dodeli sredstava sa predstavnicima 61 lokalne samouprave.

Putem javnog poziva obezbeđeno je 5oo miliona dinara za finansiranje do 80 odsto ukupnih ulaganja lokalnih samouprava u podizanje prirodnog priraštaja i bolje uslove života dece kroz adaptaciju i sanaciju objekata vrtića i igrališta, nabavku mehanizacije i opreme za započinjanje sopstvenog posla za mlade bračne parove, poboljšanje uslova na ginekološkim odeljenjima i unapređenje rada patronažnih službi, osnivanje ili osnaživanje savetovališta za trudnice i reprodukativno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade, kao i izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove.

Ukupna vrednost projekta sa kojim su konkurisale četiri lokalne samouprave, Sombor i Subotica, iznosi 70.44 miliona dinara, a ministarstvo bez portfelja za demografiju i populacionu politiku učestvuje u finansiranju sa 56,11 miliona dinara. Preostali deo sredstava obezbediće lokalne samouprave.

Nosilac projektnih aktivnosti je grad Sombor u partnerstvu sa ostale tri lokalne samouprave, a predviđeno je da projekat traje godinu dana.

Projektom je predviđena realizacija sedam mera populacione politike: Ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, Usklađivanja rada i roditeljstva, Snižavanje psihološke cene roditeljstva, Put ka zdravom materinstvu, Očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, Edukacija u oblasti populacione politike i Aktiviranje lokalne samouprave.

Ovaj projekat je ocenjen kao jedan od najboljih, a više je vrednovan i zbog toga što su podnosioci lokalne samouprave iz dva upravna okruga, Ideja projekta je da se kroz inovativne servise i razvoj infrastrukture, kao i dodatne sadržaje koji bi se ovim projektom obezbedili, podstiču roditelji da prošire porodicu i ostanu u našim sredinama.

Vrednost dela projekta za grad Sombor je 16,66 miliona dinara, uz obavezu lokalne samouprave da obezbedi učešće u sufinansiranju u iznosu od 3,38 miliona dinara.

Za grad Sombor u okviru ovog projekta opredeljena su sredstva za izgradnju jednog dečijeg igrališta, za angažovanje pozorišta i organizacija predstava na srpskom i mađarskom jeziku, za programe nevladinih organizacija , program KUD-a. Radiće se i medijska prezentacija i edukacija na polju populacione politike, a ono što je jako dobro ocenjeno, to je inovativni servis roditeljstva čije će sedište biti u Somboru, a pokrivaće sve četiri jedinice lokalne samouprave. Ovaj servis roditeljstva će biti namenjen pre svega samohranim roditeljima i roditeljima sa više dece, kako bi im se pomoglo u nekim svakodnevnim aktivnostima, kao što je servis peglanja, pripreme hrane, odvoženja i dovoženja dece iz vrtića i slično.

U okviru mera populacione politike koje se tiču ublažavanja ekonomske cene podizanja deteta, snižavanja psihološke cene roditeljstva i aktiviranja lokalne samouprave, gradu Somboru su projektom obezbeđena i sredstva za kupovinu 8 kuca za mlade bračne parove.

Ispred Grada Sombora ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike sa Ministarstvom za demografiju i populacionu politiku, potpisao je zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković.

Na javni poziv stigla je 71 prijava, koju je podnelo 119 opština, a pravo učešća opštine su imale pojedinačno ili više njih udruženo iz istog regiona za sprovođenje zajedničkih mera populacione politike. Na osnovu liste vrednovanja i rangiranja projekata sufinansiraće se 61 lokalna samouprava, i to: 14 u Vojvodini, 21 u regionu Šumadije i Zapadne Srbije i 26 u Južnoj i Istočnoj Srbiji.

Izvor: sombor.rs