Održan 30. jubilarni Haiku festival

Punih trideset godina, postoji odžački Haiku festival, okuplja stvaraoce klasične japanske poezije i na ovogodišnji konkurs je pristiglo preko 150 radova tj. učesnika.Konkurisali su sa pet pesama i haiku ciklusom.

Selektor ovogodišnjeg festivala bio je Mirko S. Marković, pisac, novinar i profesor. Istakao je svojim gostovanjem značaj postojanja ovakve manifestacije u jednoj opštini trideset godina.

Ovaj festival je u biblioteci od 2002. godine. Festival traje zahvaljujući posvećenosti organizacionog odbora i učesnika. Odžačka sredina ga sa ponosom čuva.
Prva nagrada za haiku pesmu pripala je Dobrašinu Jeliću, iz Beograda, druga Ljubici Stojanović iz Zemuna, treću nagradu dobio je Milenko Šarac Pljevalja. Ove godine pristiglo je pedeset i četiri haiku ciklusa, a nagrađeni ciklus pripao je Borislavu Trajkoviću iz Sombora.

Izabrani radovi našli su se i ove godine u zborniku, koji je objavila Narodna biblioteka „Branko Radičević“.
Odžaci su na prostoru bivše Jugoslavije prvi počeli da organizuju ovu vrstu festivala, i kroz ovaj festival je prošlo oko tri hiljade pesnika.

Na haiku večeri, već po tradiciji, učestvuje gost glumac. Ove godine je to bio Slobodan Stefanović, prvak pozorišta na Terazijama, poznat po izuzetnim glasovnim sposobnostima, glumac sa najvećom transformacijom, dobitnik nagrade Zoran Radmilović, pozajmljivao glasove mnogim junacma crtanih filmova, a nadasve poznat po emisiji gde prikazuje svoje kulinarske sposobnosti, a samim tim ugosti mnoge, te je i novinar.
Biblioteka do kraja ove godine planira da izda omaž tridesetogodišnjeg rada, svega što se dešavalo, vezano za Haiku festival. U saradnji sa Filološkim fakultetom iz Beograda biće izdata enciklopedija u kojoj će se pojaviti svi koji su ostavili trag u Haiku poeziji od osnivanja do dana današnjeg.