Održan drugi međunarodni prekogranični ultramaraton Apatin-Osijek

Atletski klub Apatin i Udruga Zdravo trčanje iz Osijeka zajedničkim snagama uspeli su drugu godinu zaredom da na najvišem nivou i bez problema, uz puno pozitivne energije organizuju 2. međunarodni prekogranični ultramaraton Apatin-Osijek.

Izuzetno hladan nedeljan dan i temperatura ispod nula stepeni Celzijusa, nije omela trkače iz Turske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Srbije da pozitivnom energijom savladaju deonicu od 50 kilometara.

Trka je startovala u banji Junaković (Apatin) gde je pre samog starta održana ceremonija otvaranja uz intoniranje himni Republike Srbije i Republike Hrvatske. Trkačima su se obratili predsednici AK Apatin i Udruge Zdravo trčanjeGoran Čegar i Elvir Rakipović, a manifestaciju je zvanično otvorio predsednik Opštine Apatin Radivoj Sekulić.

U muškoj pojedinačnoj konkurenciji, sveukupni pobednik ultramaratona bio je Dejan Radanac iz Slavonskog Broda, koji je stazu od 50 kilometara pretrčao za 3 sata 19 minuta 20 sekundi, drugo mesto zauzeo je Ante Živković iz Metkovića sa rezultatom 3 sata 24 minuta i 46 sekundi, dok je trećeplasirani Edvard Halas iz Subotice sa 3 sata 34 minuta i 56 sekundi.

U ženskoj konkurenciji prvo mesto podelile su Biljana Bursać članica AK Crvena zvezda Beograd i Tijana Kabić iz Sombora sa rezultatom 4 sata 6 minuta i 40 sekundi, treće mesto osvojila je Tanja Stojanovski, članica AK Apatin sa rezultatom 4 sata 48 minuta i 19 sekundi.

U konkurenciji štafeta sa tri izmene ubedljivu pobedu odnela je ekipa AK Apatin – Škola trčanja Novi Sad u sastavu Miroslav PešićĐuro Borbelj i Filip Demić sa rezultatom 3 sata i 23 minuta, ispred ekipe MŠC Ada(Bojan JocićSiniša StojanovićArnold Berente) 3 sata 41 minut 10 sekundi i treće ekipe Ran Kroacia (Ante ŽivkovićMaja UrbanHelena Gleđa) 3 sata 46 minuta i 21 sekunda.

U konkurenciji štafeta sa dve izmene pobedila je ekipa u sastavu Davor Blažević (Osijek) i Slaven Kožić(Đakovo) sa rezultatom 3 sata 37 minuta i 52 sekunde, ispred ekipe iz Bačkog Jarka (Zoran TankosićZoran Marković) 3 sata 40 minuta i 20 sekundi, i Elitnog tima (Edvard Halas-Subotica, Tihamer Sirak-AK Apatin) 3 sata 42 minuta i 50 sekundi.

Nakon ulaska trkača u cilj u Osijeku je u sali Hrvatske elektroprivrede upriličena je ceremonija proglašenja pobednika, medalje, pehare i robne nagrade podelili su Dragan Popović, predsednik Sportskog saveza Opštine Apatin, sportski direktor AK Apatin Slavko Jerković i predsednik Udruge zdravo trčanje Elvir Rakipović.

U pojedinačnoj konkureciji nastupilo je 50 trkača, u štafetama sa tri izmene nastupilo je 25 ekipa, dok je štafetama sa dve izmene nastupilo 12 ekipa, čime je oboren rekord po broju učesnika u odnosu na prvo izdanje.

Veliku podršku trkačima celom deonicom pružali su volonteri Crvenog krsta iz Osijeka i Apatina koji su bili na nivou zadatka.

Tehnički organizatori manifestacije bili su Atletski klub ApatinUdruga zdravo trčanje Osijek, podršku su pružili Opština Apatin, MUP Srbije i Hrvatske, Grad Osijek, Sportski savez Opštine Apatin, Crveni krst Apatin i Osijek, Aerodrom Osijek, kompanije Pointers OsijekGaz OsijekFerivi sport Osijek i Kanaan Osijek – navodi se u dopisu.