Održana 206. sednica Gradskog veća

Gradsko veće grada Sombora održalo je 206. sednicu u utorak, 30. juna. Sednicom je predsedavala gradonačelnica Dušanka Golubović, a pred članovima Gradskog veća našlo se sedam tačaka dnevnog reda.

Članovi gradskog veća odobrili su da se i ove godine regresira prevoz učenika srednjih škola za školsku 2020/2021. godinu. Učenici će imati pravo na regresirani prevoz kod izabranog prevoznika i to u visini od 40% za I i II zonu i 50% za III i IV zonu. Grad će prevoz učenika koji su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, imaju smetnje u razvoju, ili su bez roditeljskog staranja, regresirati u potpunosti.

Na 206. sednici Gradsko veće odobrilo je da se i ove školske godine svim polaznicima prvog razreda osnovnih škola, za dobrodošlicu u školske klupe od strane Grada, poklone „Prvarice“ koje će izraditi Izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada.

Gradsko veće usvojilo je tekst Javnog konkursa za izradu Lokalnog akcionog plana za decu. Odlukom o budžetu Grada Sombora za 2020. godinu opredeljena su sredstva za izradu Lokalnog akcionog plana za decu u ukupnom iznosu od 500.000,00 dinara, dok je 200.000,00 dinara obezbeđeno kao podrška Programa „Reforma poreza na imovinu“ koji finansira Švajcarska Vlada, a sprovodi Predstavništvo Helvetas Swiss Intercooperation.

Članovi Gradskog veća odobrili su i nastavak finansiranja populacione mere Servis za podršku roditeljstva do kraja 2020. godine, koju sprovodi Crveni krst Sombor. Servis podrazumeva podršku zaposlenim samohranim roditeljima i roditeljima sa dvoje ili više maloletne dece, kao i zaposlenim bračnim parovima koji u svom domaćinstvu imaju maloletnu decu i starije i nemoćne roditelje o kojima brinu. Podrška se sastoji od pranja posteljine i ćebadi, kao i peglanja posteljine i garderobe, kako bi roditelji ili bračni parovi koji su zaposleni, zahvaljujući ovom servisu, imali više vremena da se posvete kako svojoj deci, tako i svojim roditeljima kojima je njihova pažnja i podrška preko potrebna. Za realizaciju mere populacione politike – Servis za podršku roditeljstva teritoriji Sombora i 5 naseljenih mesta Gradsko veće odobrilo je iznos od 1.248.000,00 dinara.