Održana 23. sednica Gradskog veća

Gradsko veće Grada Sombora održalo je danas 23. sednicu kojom je predsedavao gradonačelnik Antonio Ratković. Članovi Gradskog veća odlučivali su o 11 tačaka dnevnog reda.

Gradsko veće odobrilo je učešće Grada Sombora u projektu „Kuće za bolju budućnost u Somboru“ sa kojim će se prijaviti na javni poziv Evropske unije i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“.
U okviru projekta planirana je kupovina, adaptacija i opremanje osnovnim kuhinjskim aparatima 10 kuća. Kuće će biti namenjene za socijalno osetljive grupe (Romi, žene žrtve porodičnog nasilja i omladina koja po navršenom punoletstvu izlazi iz sistema socijalnog staranja). Kuće i korisnici će biti odabrani putem otvorenog javnog poziva, a Grad će stupiti u ugovorne odnose sa svim odabranim korisnicima. Pored kupovine i opremanja kuća, svim odabranim učesnicima biće ponuđena obuka iz zanata i zanimanja po njihovom izboru kako bi se osposobili za rad i otvorila im se mogućnost finansijske nezavisnosti. Učesnici u projektu će proći i kurs iz samozastupanja, kako bi naučili na koji način mogu da se upoznaju i ostvare svoja prava iz oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne zaštite i pristupa drugim institucijama. Pored Grada Sombora partneri na projektu su Centar za socijalni rad Sombor, Savez romskih nevladinih organizacija Zapadno-bačkog okruga i NVO Ženska alternativa.

Članovi Gradskog veća na današnjoj sednici usvojili su finansijske planove za 2021. godinu za pozicije budžeta: Javni red i bezbednost, Komunalna oblast – Građevinsko zemljište i putevi, Politički sistem lokalne samouprave i Opšte javne usluge uprave, a dali su i saglasnost na izvođenje radova na adaptaciji i sanaciji podova u OŠ „Dositej Obradović“ Sombor.