Održana obuka za pravilnu upotrebu i podela besplatnih auto-sedišta za decu

U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja i opštine Odžaci, u višenamenskoj sali Sportskog centra Odžaci danas je održana obuka za pravilno korišćenje auto-sedišta, nakon čega je organizovana podela besplatnih auto-sedišta roditeljima koji su prošli teorijsku i praktičnu obuku.

Svako dete koje se rodi u opštini Odžaci u ovoj godini dobiće na poklon od lokalne samouprave besplatno auto-sedište. To je jedna od mera unapređenja sistema bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine za koju su sredstva obezbeđena u lokalnom budžetu i sprovodi se uz podršku Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Milan Uzelac iz Bačkog Brestovca, koga su ove godine obradovala tri sina, kaže da je pomoć opštine u vidu besplatnih auto-sedišta dragocena za roditelje.

– Imamo troje dece, Miloša, Stefana i Lazara, koji su stari deset meseci. Besplatna sedišta nam mnogo znače, pre svega zbog bezbednosti dece, ali i finansijski naravno. Ovim putem bih se zahvalio opštini Odžaci na ovoj pomoći – kaže otac brestovačkih trojki.

Besplatno auto-sedište danas je dodeljeno za više od 130 mališana, a zahtev mogu da podnesu roditelji čije se dete rodi do kraja 2018. godine.

– Za sada je nabavljeno 250 auto-sedišta za decu. Izdvojena sredstva iznose milion i po dinara i moram da napomenem da su to sredstva koja se u budžet opštine Odžaci slivaju po osnovu naplaćenih kazni od saobraćajnih prekršaja – rekla je predsednica opštine Latinka Vasiljković, koja se nalazi i na čelu Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Odžaci.

Savet sprovodi kontinuirane aktivnosti na unapređenju sistema bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine. Podela besplatnih auto-sedišta je jedna od mera kojom se unapređuje bezbednost dece u saobraćaju.

Podršku ovim aktivnostima lokalne samouprave pruža Agencija za bezbednost saobraćaja, a obuka roditelja za upotrebu bezbednosnih auto-sedišta za decu samo je nastavak vrlo dobre saradnje.

Predsednica opštine Odžaci je uručila besplatna auto-sedišta roditeljima dece zajedno sa Brankom Stamatovićem iz Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je organizovala obuku za pravilno korišćenje sedišta.

Agencija, prema rečima Stamatovića, već treću godinu zaredom sprovodi ovakve aktivnosti sa ciljem unapređenja bezbednosti dece u saobraćaju.

– Ovogodišnji projekat obuhvata kupovinu hiljadu dečijih auto-sedišta, gde smo pozvali lokalne samouprave u Srbiji da se uključe tako što će kupiti minimum 20 auto-sedišta, a mi ćemo doći kod njih i organizovati obuku. Hoću da pohvalim opštinu Odžaci koja je pored naših 20 kupila još 250 auto-sedišta i što su omogućili da svako dete dobije auto-sedište. To je zaista pravi primer kako se vodi računa o svojim sugrađanima i o najmlađima – istakao je Stamatović.

Prezentaciju i obuku o pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta održali su predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pored teorijske obuke praktično je pokazano kako pravilno treba postaviti auto-sedište u vozilu, jer statistički podaci ukazuju na to da veliki broj roditelja ne postavlja auto-sedište po instrukcijama proizvođača, pa je takvo nebezbedno i nesigurno.

U okviru prezentacije predstavljeni su statistički podaci Agencije, ukazano je na važnost korišćenja i pravilnog odabira auto-sedišta, prikazani su načini vezivanja u odnosu na uzrast deteta, a podeljeni su i priručnici za roditelje o zaštiti dece u vozilu.

Izvor: Radio Odžaci