Održana sednica Saveta Zapadnobačkog upravnog okruga

U zgradi Županije u Somboru, u utorak, 29.11.2016. godine, sa početkom u 10,00 časova odražana je V sednica Saveta Zapadnobačkog upravnog okruga u proširenom sastavu. Sednica je održana na inicijativu državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije dr Ivana Bošnjaka, a kojom je predsedavala mr Latinka Vasiljković, načelnik ZBUO-a.

Sednici su, pored predsedavajuće, prisustvovali dr Ivan Bošnjak državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Dragan Vujičić samostalni savetnik MDULS, predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine: Gabrijela Has, pomoćnik direktora fonda, Milan Čežek i Andrija Aleksić, članovi Saveta ZBUO-a Dušanka Golubović, gradonačelnik Grada Sombora i Dušan Marijan, predsednik opštine Odžaci, Milorad Lukić, šef Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj opštine Odžaci, Aleksandar Jovanović predstavnik Kancelarije saveta Evrope u Beogradu, Helena Roksandić Musulin, načelnik GU Grada Sombora, Mihael Plac,  šef Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj grada Sombora, Vladimir Pavkov, načelnik OU opštine Kula, Miloš Danilov saradnik u Kancelariji za lokalno ekonomski razvoj opštine Kula, Jelena Ićitović načelnik OU opštine Apatin, Snežana Radmanović-Pejić, predstavnik Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj opštine Apatin, i Smilja Grabež šef Odseka za opšte poslove ZBUO-a.

Načelnik Okruga mr Latinka Vasiljković je nakon otvaranja Sednice prisutne izvestila o primeni Zakona o ozakonjenju objekata na teritorija Zapadnobačkog okruga. Kako je navela u svom izlaganju, Okrug je na osnovi instrukcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture određen kao spona između jedinica lokalnih samouprava ZBUO-a i navedenog ministarstva, a sve u cilju što efikasnije primene i praćenja primene Zakona o ozakonjenju objekata. Takođe je izvestila prisutne i o zakazanoj konferenciji za novinara zakazanoj za 30.11.2016. godine sa početkom u 13,00 časova u Pres sali Vlade RS u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na kojoj će biti saopšteni rezultati ostvareni u dosadašnjoj primeni Zakona o ozakonjenju objekata.

Na Sednici su, od strane predstavnika MDULS saopštene trenutne zakonodavne aktivnosti ministarstva, kao i planovi za narednu godinu. Akcenat je bio na paketu propisa kojima će biti regulisan položaj zaposlenih u Autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalnih samouprava, kako je istakao državni sekretar dr Ivan Bošnjak. U diskusiji, državni sekretar je dao konstruktivne odgovore na sva pitanja koja su bila upućena od strane predstavnika lokalnih samouprava prema nadležnom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Predstavnici fonda „Državni poslovi“ AP Vojvodine održali su kratku prezentaciju o svojim aktivnostima i prisutne upoznali sa aktivnostima i mogućnostima koje bi lokalne samouprave trebale da iskoriste, a sve u cilju obezbeđivanja dodatnih materijalnih sredstava iz fondova Evropske unije. U svom izlaganju, između ostalog sugerisano je da se obrati pažnja na konkurse iz oblasti kulture – navodi se u dopisu Zapadno bačkog okruga.