fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Održana svečanost povodom 70. godišnjice kolonizacije Crnogoraca u Kulu

Svečanom akademijom i prigodnim kulturno-umetničkim programom 26. novembra 2016. godine, obeleženo je 70. godina od kolonizacije Crnogoraca u Kulu. Svečanost je okupila učesnike kolonizacije, brojne goste i  predstavnike  lokalnih samouprava iz Kule i susednog Vrbasa. Prisutne je pozdravio zamenik predsednika  opštine Kula Karolj Valka.

U okviru svečanosti obeležavanja jubileja u likovnoj galeriji Kulturnog centra otvorena je postavka više od 1000  fotografija, dokumenata i etnografskih eksponata. Izložba fotografija će biti otvorena do 10. decembra.

Prema rečima Žarka Popovića, koji je jedan od organizatora ovog događaja, važno je sačuvati od zaborava ova istorijska dešavanja koja su promenila ne samo demografsku sliku Vojvodine, već je i učinila bogatijom i raznovrsnijom. On je rekao da u opštini Kula živi značajan broj učesnika istorijske kolonizacije, ali stasava i treća generacija potomaka Crnogoraca koji su rođeni u ravnici.

Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodinu odvijala se u periodu 1945 -1948. godine u specifičnim istorijskim uslovima i bila je deo šireg procesa u kome su iz različitih i brojnih krajeva druge Jugoslavije, mahom iz pasivnih krajeva najviše izloženih ratnim stradanjima i razaranjima u Drugom svetskom ratu, hiljade ljudi kolonizirane u Vojvodinu – navodi se u dopisu objavljenom na sajtu opštine Kula.

Tagovi:
Pročitajte još: