Ograničite deci upotrebu mobilnih telefona: Roditelji, evo nekoliko saveta kako da to učinite

Već odavno se žalimo kako nam deca po ceo dan drže mobilni telefon u rukama, kvare oči, gledaju problematične sadržaje, gube interesovanje za socijalnu interakciju, jer im je ceo svet na internetu.

A sada je situacija tek otišla predaleko, jer ona trenutno ne idu u vrtić i školu, ne druže se sa vršnjacima, ne izlaze napolje, nego su silom prilika usmerena na kuću. U takvim okolnostima se čini da je najsigurnije da vreme provode upravo uz telefon.

To, međutim, nije dobro i stručnjaci preporučuju da se roditelji uključe u vaspitanje svoje dece još intenzivnije i da nadziru njihove aktivnosti. Nina Brajton, pedagog iz Njujorka, daje nekoliko saveta kako da to učinite:

– Objasnite im da im telefon nije potreban uveče, ali ni ujutru, čim se probude. Tokom noći neka stoji kod vas, kako biste bili sigurni da ga ne koriste. Najgore je noćno “surfovanje” unedogled.

dete sa telefonom

Foto: Profimedia

– Predložite im da izaberu deo dana koji će biti rezervisan za neobavezno četovanje sa prijateljima, ćaskanje, igranje igrica, “guglanje” i “boravak” na društvenim mrežama. Neka znaju da postoji posebno vreme za to, a ne da uludo troše sate kad god im je dosadno ili ne znaju šta bi pametnije da rade.

– Dogovorite se sa decom da posle korišćenja interneta za potrebe učenja, naprave pauzu bar dva sata i potom budu fizički aktivni, kako bi odmorili oči i um.

– Ukoliko sumnjate da neprimereno koriste internet ili uopšte telefon, imate pravo da zatražite od njih da vam pokažu sadržaje na koje odlaze. Nemojte da čekate da sa tim odu predaleko.

– Uvek postoji i krajnja opcija, a to je da instalirate aplikacije za nadzor aktivnosti dece na telefonu.

Preuzeto: srbijadanas.com