fbpx
10°C
Clear sky

Olimpijsko odbrojavanje: Basket 3×3 – Novi olimpijski sport

Jedan od nekoliko novih sportova koji će se po prvi put pojaviti na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju je basket 3×3. 

Ljubitelji basketa 3×3 iz Srbije sa nestrpljenjem iščekuju početak olimpijskog basket turnira, koji će trajati od 24. do 28. jula u tokijskom Aomi Urban Sport Parku, jer je reprezentacija Srbija jedan od glavnih favorita za osvajanje zlatne medalje. 

Iz tog razloga pokušaćemo da vas informišemo o osnovnim obeležjima ovog novog olimpijskog sporta.

Basket 3×3 je urbana verzija košarkaške igre, koja se igra na jednoj polovini terena. Ekipe sačinjava 4 igrača, od kojih su tri na terenu, a četvrti je izmena. Igra se sa loptom veličine 6. Za razliku od klasične košarke, gde je trener prisutan pored terena, ovde je strogo zabranjeno postojanje trenera, kako pored terena tako i u bližoj okolini tokom same utakmice. Podloga terena je takođe drugačija u odnosu na podlogu klasičnog košarkaškog terena. Pošto je basket 3×3 predviđen kao sport koji se igra na otvorenom, onda je iz tog razloga osmišljena i specifična plastična podloga prilagođena svim vremenskim uslovima. Utakmica traje 10 minuta ili do postignutog 21. poena. Igra se zaustavlja na svaki sudijski znak, ali se tek poslednja dva minuta štopuju kao u klasičnoj košarci. Kao kod svakog uličnog basketa postignuti koš unutar linije 6,75 metara se broji kao 1, a van okvira navedene linije važi kao 2 poena. Što se tiče vremena trajanja napada, ekipe imaju na raspolaganju samo 12 sekundi za organizaciju istog s tim što odbrojavanje počinje istog trenutka kada ekipa ostvari posed lopte, nezavisno od toga da li je do poseda lopte došla skokom u odbrani, napadu ili situacijom kada je igra prekinuta zbog auta, faula ili slično. Kada dođe do promene poseda lopte, ekipa u čijem posedu je lopta mora da iznese loptu van linije za dva poena, pa tek onda stiče pravo da krene u napad na koš. Ovo pravilo jedino ne važi za ekipu koja organizuje napad, pa u slučaju promašaja šuta na koš igrač iz ekipe koja je napadala ostvari skok u napadu i dođe do novog poseda lopte, tada taj igrač ne mora da iznese loptu van linije 6,75m već može odmah da krene u napad na koš. Što se tiče faulova, ne postoji ograničenje u vidu individualnih faulova, već se samo broji timski broj faulova. Nakon određenog broja timskih faulova ekipa ulazi u „bonus“. Svaki sledeći faul ekipe koja je u bonusu sankcioniše se jednim slobodnim bacanjem. Utakmicu sude dvoje sudija, koji su na specijalnim sudijskim 3×3 seminarima stekli licencu za suđenje u ovom sportu. Jedna od urbanih karakteristika ovog sporta je i ta da muzika puštena od strane di-džeja prati čitav tok utakmice u pozadini, a koja naravno ne ometa igrače i samu utakmicu. 

Na olimpijski turnir kvalifikovalo se osam reprezentacija. Pored domaćina Japana tu su još reprezentacije Rusije, Letonije, Holandije, Kine, Poljske, Belgije i Srbije. Sve reprezentacije su smeštene u jednu grupu i igraće se po sistemu „svako sa svakim“. Prve dve prvoplasirane ekipe automatski će se plasirati u polufinale. Ekipe od 3. do 6. mesta će igrati četvrtfinalne mečeve. 

Reprezentacija Srbije prvog dana turnira 24. jula imaće dva meča. Prvi meč igraće protiv reprezentacije Kine od 5.00 časova po srednjoevropskom vremenu, a drugi meč protiv reprezentacije Holandije je na programu od 8.25 časova. 

Srpski basketaši nastupiće u sastavu: Dušan Domović – Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić. 

 

Milan Grahovac

 

Tagovi:
Pročitajte još: