Olimpijsko odbrojavanje: Dvoje sportista nosiće zastave na otvaranju Olimpijskih igara

Jedan od najlepših detalja sa ceremonije otvaranja Olimpijskih igara je svakako defile sportista i zvaničnika zemalja učesnica Igara. 

Na olimpijski stadion uvek pre izlaska svakog tima izlazi nosilac table sa imenom te zemlje i nosilac zastave, kojeg je prethodno izabrao Nacionalni olimpijski komitet ili sami sportisti. 

U cilju promovisanja rodne ravnopravnosti Međunarodni olimpijski komitet doneo je odluku 4. marta 2020. godine da svaki tim može da izabere dva nosioca zastave, jednu mušku i jednu žensku osobu. 

Olimpijski komitet Srbije izabrao je košarkašicu Sonju Vasić i vaterpolistu Filipa Filipovića kao nosioce zastave Republike Srbije, ispred srpskog olimpijskog tima. Sonja Vasić je sa košarkaškom reprezentacijom Srbije na poslednjim Igrama u Riju 2016. osvojila bronzanu medalju, dok se vaterpolista Filip Filipović sa reprezentacijom Srbije domogao najvišeg pobedničkog postolja. Srpski sportisti izaći će po redosledu japanskog pisma kao 96. tim.

Olimpijska tradicija nalaže da prvi na stadion izlaze sportisti iz Grčke, jer se Grci smatraju začetnicima Igara i na ovaj način im se odaje posebno priznanje. Ispred grčkog tima zastave će nositi dvostruka osvajačica medalja sa prethodnih Igara Ana Korkaki i Elefterios Petrunias, gimnastičar, olimpijski šampion u krugovima. 

Ostali olimpijski timovi će izlaziti na osnovu redosleda imena njihovog tima na japanskom pismu. Takođe tradicija nalaže da poslednji izlaze sportisti iz zemlje domaćina, tako da će tim Japana zatvoriti defile sportista na stadionu. 

Olimpijski tim sastavljen od sportista izbeglica iz nekoliko zemalja ući će kao drugi, odmah iza Grčke. 

Tim Rusije će na ovim igrama nastupiti pod imenom i zastavom svog nacionalnog olimpijskog komiteta. Svetska antidoping agencija zbog utvrđenog sistemskog dopinga sankcionisala je Rusiju zabranom korišćenja imena države, nacionalne zastave i himne. Oni će pod imenom ruskog olimpijskog komiteta na stadion izaći kao treći, a predvodiće ih mačevalkinja Sofija Velikaja i odbojkaš Maksim Mihalkov. 

Severna Koreja je zbog kovid situacije u Japanu donela odluku, 6. aprila ove godine, da neće učestvovati na igrama u Tokiju. To će ima biti drugi put od osnivanja da ne učestvuju na Olimpijskim igrama. Prvi put nisu učestvovali 1988. godine na Igrama u Seulu. 

Po prvi put biće uvedena praksa na ceremoniji otvaranja, da olimpijski timovi zemalja koji će biti domaćini naredne dve Olimpijske igre, uđu odmah ispred zemlje domaćina Igara. Ispred Japana, kao poslednjeg tima na otvaranju, ući će tim Francuske, a ispred Francuza tim Sjedinjenih Američkih Država. 

Bez obzira na izuzetnu tešku situaciju sa kojom se suočavaju domaćini Igara u Japanu, duboko verujemo da će i ove igre biti spektakularne, te da će opravdati sva svetska očekivanja. 

Još samo dva dana i Igre mogu da počnu!

 

Milan Grahovac