fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Oprez! Papirne slamčice sadrže opasne hemikalije koje izazivaju niz teških bolesti: “Te supstance žive zauvek”

Slamčice

Nedavna studija belgijskih istraživača ukazuje da papirne slamčice koje se često smatraju ekološkim mogu sadržavati potencijalno toksične hemikalije poznate kao paraformaldehidne supstance (PFAS). Ova istraživanja su prva ovakve vrste u Evropi i druga na međunarodnom nivou.

PFAS su pronađeni u većini ispitivanih “eko” slamki, posebno u papirnim i bambusovim slamkama. PFAS se često koriste za izradu proizvoda koji su otporni na vodu, toplotu i mrlje, ali su potencijalno štetni za ljude, životinje i životnu sredinu.

Ove supstance se teško razgrađuju i mogu opstati hiljadama godina u okruženju, zbog čega su poznate kao “hemikalije koje žive zauvek”.

PFAS su povezane sa zdravstvenim problemima, uključujući smanjen imunološki odgovor, nižu porođajnu težinu, bolesti štitne žlezde, povišen nivo holesterola, oštećenje jetre, i razne vrste raka.

Studija je otkrila prisustvo PFAS u većini ispitivanih materijala za slamke, s najvišim koncentracijama u papirnim i bambusovim slamkama.

Dok je koncentracija bila niska i ne predstavlja trenutno ozbiljan rizik po zdravlje ljudi, dugoročno izlaganje ovim hemikalijama može imati negativne efekte.

Ova studija ukazuje na to da slamke napravljene od biljnih materijala nisu nužno održive kao što se misli, jer sadrže potencijalno štetne hemikalije.

Autori istraživanja savetuju korisnicima da razmotre upotrebu nerđajućih čeličnih slamki, koje nisu sadržavale PFAS tokom ispitivanja, ili da jednostavno smanje upotrebu slamki kako bi se smanjio potencijalni rizik.

Tagovi:
Pročitajte još: