Opština Apatin planira rekonstrukciju čarde Harčaš, radovi na muzeju i atletski stadion

RAZVOJ INFRASTRUKTURE U 2019. GODINI

Nezaobilazna tema razgovora sa Dubravkom Korać, potpredsednicom Opštine Apatin, bila je razvoj i planovi u oblasti infrastrukture naše opštine u ovoj i narednoj godini, kao i da li je i koliko su ti planovi uračunati u budžet opštine za 2019. godinu.

– Mnogo je urađeno po pitanju infrastrukture. Asfaltirane su ulice, popravljeni trotoari. Žao mi je što nismo u ovoj godini stigli završiti ulicu Petefi Šandora, već ćemo to učiniti u narednoj. Čekali smo da Elektrodistribucija odradi svoj deo posla, ali su kasnili, što je pomerilo i naše radove. Sledeće godine uredićemo i Čardu Harčaš. Građani su primetili da ona ne radi već neko vreme, a razlog je sanacija objekta koji je dosta propao. U Čardu godinama nije ulagano, što je donekle razumljivo jer je to veliki objekat koji nije jeftino održavati. Tadašnji zakupci nisu imali interesa da to čine. Po isteku zakupa, Turistička organizacija, kojoj objekat pripada, donela je odluku da u saradnji sa Opštinom Apatin objekat bude upotrebljen kao vizitorski centar za obilazak Gornjeg Podunavlja. Time ćemo pozicionirati centar Gornjeg Podunavlja tamo gde mu je i mesto, rekla je Dubravka Korać, potpredsednica Opštine Apatin.

U prvoj fazi planirana je rekonstrukcija postojećeg objekta Čarde sa restoranom i salom za prezentacije i predavanja o Gornjem Podunavlju. U drugoj fazi u planu je proširenje smeštajnih kapaciteta. Time će i ponuda na ovom delu Dunava, za posetioce biti interesantnija i bogatija.

Prethodnih dana Opština Apatin je potpisala sporazum sa Atletskim savezom Srbije o izgradnji atletskog stadiona.

– Direktor Altetskog saveza Srbije Slobodan Branković došao je u uzvratnu posetu Apatinu i sa njim smo razgovarali o izgradnji atletske staze, odnosno, stadiona. Ideja je da on bude izgrađen pored sadašnjeg fudbalskog stadiona i da se taj deo grada razvija kao sportski centar Apatina. Vremenom bi vezali za taj prostor i neke druge sportske projekte. Atletski klub dugo godina pokušava da se izbori za sredstva za projekat, ali nikada do sada nisu ozbiljno shvaćeni. Atletika je bazični sport za sve ostale sportove i atletske staze pružaju mogućnost svim ostalim sportskim klubovima da na njima odrade pripreme. Takođe, deci školkog uzrasta daju mogućnost da tu imaju nastavu fizičkog, a građanima kvalitetan prostor za rekreaciju, objasnila je potpredsednica Opštine.

Stadion će biti prilagođen i osobama sa invaliditetom čime bi Apatin mogao postati i mesto okupljanja i održavanja priprema za osobe sa invaliditetom koje se bave sportom, a za koje u Srbiji još uvek nema dovoljno ovakvih mesta.

TURIZAM KAO STRATEŠKA GRANA APATIN

Turizam je u nekim gradovima i zemljama razvijen u tolikoj meri da je postao osnovna grana prihodovanja. Apatin ima mnoge potencijale za razvoj turizma u tom smeru, ali se stiče utisak da nikada nije dovoljno razmišljano ili učinjeno u tom pravcu.

– Turizam jeste najveća razvojna šansa Apatina i najneiskorišćeniji potencijal koji imamo. Još uvek smo na niovu onoga što nam je dala sama priroda. Premalo je urađeno u odnosu na ono što je moglo. Naša ideja je da u narednim decenijama promenimo to i okrenemo grad više ka Dunavu. Primetan problem je da u gradu nemamo turističku signalizaciju. Turisti ne mogu da se informišu o interesantnim objektima, da njihovu lokaciju pronađu putem današnjih telefona, da dobiju podatke gde se mogu snabdeti potrepštinama za nastavak putovanja. Projekat turističke signalizacije opštine Apatin uradili smo na srpskom, nemačkom i engleskom jeziku. Uvršten je u budžet za narednu godinu i već u martu očekujem da signalizacija bude postavljena. Time ćemo krenuti sa osnovnim koracima u razvoju turizma: da nam grad bude čist, da ima označena mesta i objekte i da turistima obezbedimo program tokom boravka u našem gradu, kaže Dubravka Korać.

Potpredsednica je dodala da budžet opštine Apatin nije veliki, ali je lokalna samouprava uspela da mnoge ideje koje do sada nisu ostvarene pretoči u projekte sa kojima konkuriše za sredstva. To je proces koji traje, ali je on jedini način za ostvarenje takvih planova. Zato se danas već projektuju stvari koje ćemo graditi i dopunjavati narednih nekoliko decenija.

MUZEJ APATINA

Grad Apatin može da se pohvali Sportskim muzejom, ali ne i muzejom kulture, odnosno, kulturne baštine. Ove godine krenulo se u realizaciju projekta izgradnje muzeja, a tome su prethodili dogovori oko kupovine lokacije, odnosno, objekta koji je bio u privatnom vlasništu i propadao.

– Prostor koji smo odabrali za muzej je onaj za koji možemo tvrditi bi bilo velika šteta da se srušio, jer bismo mi, kao grad, time izgubili mnogo. Lično bih smatrala najvećom greškom nas koji sada brinemo o gradu i opštini da nismo ovaj prostor uspeli da sačuvamo za naše građane. Objekat je specifičan i vredan sam po sebi, sve i da ne stavimo nijedan eksponat u njega. Priča koja je vezana za njegovu izgradnju je veoma interesantna. Naravno, naša je ideja nije samo da sačuvamo objekat nego u njega smestimo sve vredne eksponate, koji se danas nalaze na raznim mestima, i zaštitimo ih. Obezbedićemo mesto na kome će svi posetioci znati gde su počeci stanovnika našeg grada i kako se grad razvijao kroz istoriju. Formiranje muzeja ide u dva pravca, prvi se odnosi na sanaciju samog objekta, a drugi na formiranje institucije muzeja. Oba pravca radimo paralelno. Ministarstvo kulture donosi odluku o formiranju muzeja kao institucije i poveravaju nadležnost nad njim. U planu je da kada završimo samu obnovu objekta već imamo formiranu instituciju muzeja i spisak postavki koje će se naći u njemu, rekla je Dubravka Korać, potpredsednica Opštine Apatin.

Treba naglasiti da je idejnim rešenjem projekta Muzeja isplanirano i formiranje Galerije, prostora depoa sa multifunkcionalnim radom i pozornice na otvorenom u zadnjem delu zdanja. Lokalna samouprava želi da se od ovog objekta napravi centar kulturnog života našeg grada, i još jednu zanimljivu i turistima privlačnu tačku obilaska.

Izvor: Radio Dunav