ORGANIZAM STRADA KADA MU FALI JOD! Ako vam se dešavaju OVI SIMPTOMI, hitno nadoknadite ovaj mineral!

Ima veliki uticaj na mozak, dojke, kožu i želudac.

Hroničan nedostatak minerala, što se najčešće događa u letnjom periodu, može uzrokovati pojavu glavobolje, umora, malaksalosti i brojne druge zdravstvene probleme…

Da bismo to sprečili, najvažniji je piti dovoljno vode i ishranu zasnivati na bogatoj ponudi sezonskog povrća i voća. Bitno je to i kad je reč o mineralima.

Među mineralima posebno mesto pripada jodu. S obzirom na to da je odgovoran za većinu zbivanja u našem telu, njegov nedostatak dovodi do zastoja više procesa od kojih su neki ključni za zdravlje i izgled.

Osim štitne žlezde, nedostatak joda ima veliki uticaj na mozak, dojke, kožu i želudac. Telo šalje signale kada mu nedostaje ovaj ključni hranjivi element. Najuočljiviji su grčevi u mišićima.

opadanje kose

opadanje koseFoto: Profimedia

Ako je kosa počela naglo opadati, a koža je postala suva, to bi mogao biti prvi signal da vam je organizam u deficitu sa jodom. Jer on reguliše nivo hidriranosti kože, jača i regeneriše folikule kose.

Ukoliko ste iznenada počeli dobijati i na težini, to ja ozbiljan znak kako bi trebalo potražiti pregled i savet lekara porodične medicine i utvrditi eventualni manjak joda.

Treba naglasiti da je nedostatak tečnosti, a samim tim i minerala, najizraženiji kod ljudi koji se intenzivnije bave fizičkom aktivnošću.

Zato i za njih važi pravilo – jesti što više voća i povrća, dok joda ima i u morskim plodovima i algama, kao i u mineralnim vodama sa prirodno rastvorenim jodom.Šta je još pokazatelj da imate problem s manjkom joda?

  • Osećate se umorno
  • Počeli ste zaboravljati
  • Depresivni ste i anksiozni
  • Otiče vam vrat
  • Srce sporije kuca
  • Ne uspevate ostati u drugom stanju

Preuzeto: Srbija Danas