OSEĆAJ HLADNOĆE, UMOR… Evo kako ćete znati da jedete PREVIŠE ŠEĆERA!

Navika da pojedete nešto slatko svakoga dana možda vam je u međuvremenu prešla u naviku da uopšte ne kontrolišete koliko ste slatkiša pojeli u toku dana. Evo kako ćete znati da li ste preterali sa šećerom.

SLABIJI RAD MOZGA

Problemi sa koncentracijom, razmišljanjem i rasuđivanjem izraženiji su kod osoba koje utoljavaju glad prostim šećerima. S vremenom, oni postaju sve izraženiji.

Šećer

Foto: Profimedia

VARIRANjE TEŽINE

Povećan unos šećera, čak i uz povećanu fizičku aktivnost, neminovno vodi do povećanja telesne težine. S druge strane, ukoliko često jedete slatkiše, ne rekreirate se, ali se i ne gojite, odnosno mršavite, potrebno je da pod hitno uradite kontrolu nivoa šećera u krvi.

POREMEĆAJ UKUSA

Osobe koje prečesto jedu slatko s vremenom izgube osećaj za ukus. Bitna postaje samo slatkoća, ali se teško razazanaje da li se jede čokolada, sladoled ili nešto treće.

PROMENE NA KOŽI

Višak šećera u krvi vezuje se za proteine i tako se formiraju štetni molekuli nazvani AGE, koji napadaju okolne proteine, uključujući i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, sastojcima koji čine da koža izgleda čvrsta i elastična. Kao rezultat, dolazi do stvaranja bora i opuštanja kože.

NAPRASAN APETIT

Iznenadni napad gladi pojavljuje se zato što šećer provocira lučenje velikih količina insulina. Kada insulin zbog “praznih kalorija”, kakav je šećer, počne podjednako vrtoglavo da opada, javlja se napad gladi, koji može da bude praćen jezom i drhtavicom. Interesantno je da naprasni napad gladi ljudi najčešće teže da utole upravo slatkišima.

devojka jede šećer

Foto: Profimedia

OSEĆAJ HLADNOĆE

Previše šećera u ishrani dovodi do destabilizacije imuniteta i utiče na kompletan krvotok. Zato može da se desi da vam je hladno, bilo kada ste unutra ili napolju, bez obzira na to što su garderoba u kojoj ste i temperatura optimalne.

UMOR

Oni koji jedu previše šećera često se osećaju umorno i tromo. Pojedina istraživanja čak ukazuju i na vezu između šećera i depresivnog raspoloženja.

Preuzeto: srbijadanas.com