Osnovana Banka semena starih biljnih i životinjskih vrsta u Guči

Kako prenosi portal AgroFin.rs, Ekološko društvo “Dragačevo iz Guče postoji 22 godine i jedno je od retkih u Srbiji koje se bori protiv prekomerne upotrebe mineralnih đubriva i hemijskih sredstava za zaštitu bilja u poljoprivredi.

  • – Stojimo na stanovištu da je seme osnova prehrambenog suvereniteta, sigurnosti i nezavisnosti svake nacije. Veoma bitno da se, koliko god je to moguće, izborimo za očuvanje i umnožavanje starih biljnih vrsta koje su pogodne za proizvodnju organske, biodinamičke i permakulturne hrane. Osim što time obogaćujemo ponudu autentične, naše tradicionalne hrane, istovremeno svi zajedno doprinosimo i zaštiti životne sredine i podstičemo ekonomsku održivost, uglavnom malih proizvođača koji u Srbiji preovlađuju, kaže Dušan Ivanović, predsednik Izvršnog odbora Ekološkog društva “Dragačevo”.

Aktivisti društva su u rad na promociji i afirmaciji Banke semena starih biljnih i životinjskih vrsta, neposredno uključili eminentne stručnjake prof. dr Zorana Broćića, dr Stevana Babića i dr Ivanu Petrović, koordinatora prve srpske banke semena “Zrno” iz sela Paštrić kod Mionice.

U cilju afirmacije starih semena ekolozi iz Guče uputili su otvoren poziv svim poljoprivrednicima i organizacijama sa područja Moravičkog i drugih okruga na saradnju.

B.K.

Preuzeto: AgroFin.rs