fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

„Otac“ mobilnog telefona: „Telefon će u budućnosti biti ugrađen u našu kožu“

Kuper

Martin Kuper, “otac” mobilnog telefona kaže da nije lud za novim modelima mobilnih telefona, plastičnim i metalnim kutijama sa staklom. Misli da telefon treba da se razvija tako da bude prikačen za telo, kao neka vrsta senzora koja bi merila zdravstvene parametre sve vreme.

Jednog dana telefoni će postati uređaji integrisani u našu kožu, a ne crne pravougaone ploče na koje smo navikli, kaže pronalazač mobilnog telefona. Čak bi ljudska energija mogla da zameni baterije.

– „Sledeća generacija će imati telefon ugrađen pod kožu ušiju. Takvi uređaji neće morati da se pune, jer je vaše telo savršen punjač, rekao je Kuper. Kada jedete hranu, vaše telo stvara energiju, zar ne? Potrebno je malo energije za pokretanje ove slušalice“, dodao je on.

Njegova vizija nagoveštava moguću buduću fazu čovečanstva u kojoj će naša tela biti proširena moćnim mikročipovima i senzorima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jun Sabayton (@sabaytones)

Kuper je rekao da je pametni telefon danas postao previše složen sa brojnim aplikacijama i ekranom koji ne odgovara zakrivljenosti ljudskog lica.

– „Kad god telefoniram, a nemam slušalicu, moram da prislonim ovaj ravan komad materijala uz svoju zakrivljenu glavu i da podignem ruku u nezgodnom položaju“, rekao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martin Cooper (@the.martycooper)

Ovih dana Martin Kuper brine kao i svi drugi zbog uticaja njegovog pronalaska na društvo, od gubitka privatnosti do rizika od zavisnosti od interneta do brzog širenja štetnog sadržaja, posebno među decom.

– „Moje najnegativnije mišljenje je da više nemamo nikakvu privatnost jer je sve o nama sada snimljeno negde i dostupno nekome ko ima dovoljno intenzivne želje da to dobije“, rekao je Kuper na sajmu u Barseloni, gde je dobio životnu nagradu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martin Cooper (@the.martycooper)

Kuper kaže da nikada nije mogao da zamisli da telefoni postanu prenosivi računari kakvi su danas.

3.aprila 1973.godine obavljen je prvi poziv mobilnim telefonom. Inženjer u Motoroli Martin Kuper šetajući ulicama Njujorka, pozvao je svog kolegu-rivala iz AT&T-a. Telefon kojim je Kuper obavio prvi poziv bio je težak nešto više od kilograma i zvali su ga „kutija za obuću“ jer je bio sličnog oblika, ali i veličine. Motorola je tek posle 10 godina izbacila prvi komercijalni telefon koji je koštao oko 4,000 dolara.

Tagovi:
Pročitajte još: