Otkrivamo: Kada bebe počnu da govore ‘mama’, a kada ‘tata’?

Iako vremenska linija može da se razlikuje od deteta do deteta – čak i u istoj porodici – većina beba započinje vezivanje slogova koje zvuče kako “mamamama” ili “dadadada” oko 7. meseca, kaže Dženifer L. Majeta, govorno-jezički patolog koji radi s decom od rođenja do šeste godine u dečjoj bolnici “MassGeneral” u Bostonu.

Ovi početni zvukovi su samo gugutanje, ali kako se približavaju 9. mesecu života, oni postaju sve bolji u izgovaranju stvarnih reči. To još uvek ne znači da oni zapravo znaju šta govore u tom trenutku.

– Beba bi mogla da pogleda vas ili partnera i da kaže mama ili tata, ali to može da kaže i poštaru – kaže pedijatar Danel Fišer iz Kalifornije.

– Reći će to bilo kome.

No, oko godine dana, beba će verovatno početi pravilno da upotrebljava reč unutar konteksta. A kad se to dogodi –  To je magično – kaže Fišer, kad vas pogledaju i kažu ‘mama’ ili ‘tata’, to je najbolja stvar na svetu!

Ipak, neka deca jednostavno mogu bolje da kažu “da” nego “mama“.

– Nije da vole više dada, nego im je jednostavno lakše da kažu D nego M – ističe Fišer. Ali ako mama provodi više vremena oko deteta, mogla bi da bude u prednosti, dodaje Fišer ističući kako bebe mogu najpre da izgovore ime svog primarnog negovatelja.

beba

bebaFoto: Profimedia

Kako pomoći bebi da kaže ‘mama’ i ‘tata’?

Iako ne možete da ubrzate razvoj deteta, postoji nekoliko načina kako da naučite dete da kaže “mama” i “tata”.

Bebe oponašaju svoje roditelje, kaže Fišer, tako da neprestanim izgovaranjem reči mama i tata podstičete dete da ponavlja reči. Da biste detetu pomogli da shvati šta te reči zapravo znače, budite sigurni da ih podučavate u pravom kontekstu.

– Podstičem roditelje da se prilikom razgovora s detetom identifikuju kao “mama” ili “tata” – kaže Fišer.

– Na primer, možete reći: “Pogledaj mamu! Mama ima hranu za tebe”. Na taj način beba počinje da povezuje ​​roditelja s određenim imenom.

– Kada je reč o podsticanju razvoja detetovog jezika generalno, najbolji način je čitanje s bebom, igranje, razgovor i ograničavanje vremena na ekranu i na elektronskim igračkama – kaže Majeta.

Pronađite dečje knjige koje se uglavnom oslanjaju na reči “mama” i “dada” i čitajte ih često.

Svako dete je drugačije, ali ako beba od 12 do 15 meseci ne kaže “mama” i “tata”, obratite se pedijatru. Većina lekara očekuje da su deca do tog trenutka savladala te reči; za one koji nisu, može se preporučiti test sluha ili govorna terapija.

Ako dete kaže dosta drugih reči, ali “mama” i “dada”, nisu na spisku, nemojte  paničiti.

– Iako su reči “mama” i “dada” motivirajuće za roditelje, više smo usredsređeni na to da li dete guguće različite suglasnike, kopirajući zvukove i pokrete koje radi roditelj ili negovatelj, koristeći gestove poput usmeravanja i uspostavljanje kontakta očima – kaže Majeta.

Preuzeto: srbijadanas.com