fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Otvoren srpski paviljon na svetskoj izložbi Expo Dubai 2020: Od Vinčanske kulture do modernih vremena

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, simboličnom predajom iskre kreativnosti i inovacija, koja se na našim prostorima začela i neprekidno se prenosi punih 7.000 godina, još od vinčanske kulture, i zvanično je otvoren Paviljon Srbije na svetskoj izložbi “Dubai Expo 2020”.

Među 192 zemlje, pod sloganom “Povezujući umove, stvaramo budućnost“, Srbija se u Dubaiju predstavlja kao inovativna i kreativna zemlja.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Paviljona Srbije prisustvovali su i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na „EKSPO 2020 Dubai“, Tatjana Matić, te visoki zvaničnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Paviljon je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Krstić, uz multimedijalni performans baletskog umetnika Dejana Kolarova, inspirisan drevnom vinčanskom kulturom.

Upravo je vinčanska kultura i inspirisala nastup Srbije, koja je jedina, uz Sloveniju, od zemalja bivše Jugoslavije, koja na svetskoj izložbi ima svoj paviljon.

Vremenska kapsula

Paviljon Srbije nalazi se u srcu okruga mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Dubai expo 2020
Foto: Prinskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

Paviljon je u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore.

Svetska izložba “Dubai Ekspo 2020”, održava se do 31. marta 2022. godine, a Srbija će tokom šest meseci pod sloganom “Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost”, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

Vučić: Želimo napredak u inovacijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je želja da se Srbija stavi na listu najmoćnijih ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

On je otvarajući Srpski paviljon na Expo 2021 u Dubaiu rekao da Srbija tokom svog predstavljanja želi da pokaže koliko su za nju važni start-ap centri, da želi da napreduje u inovacijama i digitalnom napretku, kao i u saradnji sa drugim nacijama.

Srpski paviljon
Foto: Prinskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

“To je jedini način da zajednički krenemo u poduhvate i smanjimo političke tenzije. Najvažnije je da na ovom Expou možemo da vidimo nešto drugačije, spojimo se sa drugim nacijama i upoznamo sa drugim inovacijama. Zahvalni smo što možemo da predstavimo sebe i svoje najnovije poduhvate”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, nada se da će Srbija uspeti da se preko virtuelne realnosti predstavi kroz svoje projekte, radionice i nadamo se da ćemo uspeti da predstavimo sve što Beograd nudi.

“Na našem štandu će se videti kako izgleda Lepenski vir, naša kultura i religija. Naš slogan govori dosta toga kompleksno. Predstavićemo i različite ekonomske sektore, njihove sadržaje i inovacije”, rekao je Vučić.

On je kao jedan od najvažnijih projekata izdvojio “Beograd na vodi”, koji je Beograd stavio na listu najvažnijih međunarodnih investicija.

Expo Dubai 2020
Foto: Prinskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

“PKS ima veliki uspeh u ovome, preko 1000 kompanija radi za Srbiju. Dobrodošli na srpski štand”, zaključio je Vučić.

On je naveo da Ministarstvo finansija procenjuje da ćemo ovu godinu završiti stopom rasta većom od sedam odsto.

“Solidni rezultati i u kovid godini”

Vučić je, u svom izlaganju, ukazao da je Srbija i prošle, kovid godine, imala solidne ekonomske rezultate.

Ove godine, procene ukazuju da će ekonomski rezultati biti bolji nego prošle. Istakao je da je čast što Srbija može da se predstavi na najbolji način na ovoj svetskoj izložbi, i pokaže da i Srbija, kao i Ujedinjeni arapski Emirati (UAE) želi da buduće generacije budu konkurentne prema svetu.

Pohvalio je odnose sa UAE ističući da su dve zemlje povezane partnerskim odnosom, koji se oslikava i u izgradnji fabrike vakcina u Srbiji.

Vučić je kazao da zajednički projekti doprinose razvoju Srbije i daju podsticaj našoj ekonomiji.

Bilateralni odnosi su, prema njegovim rečima, na istorijskom maksimumu, a posebno je zadovoljan što Srbija može u saradnji sa UAE da razvija projekat Beograd na vodi.

Izrazio je zadovoljstvo što se ova izložba održava upravo u Dubaiju, na 50 godišnjicu te države.

“Događaji kao ovaj su odlična mogućnost za promociju naše ekonomske saradnje. Ekonomsko blagostanje je preduslov za napredak”, podvukao je on.

Predsednik je kazao da je Srbija postala najbrža rastuća ekonomija u našem regionu, koja ima stalno rastuće rezultate privlačenja direktnih stranih investicija i trgovinske razmene.

Srbija u Dubaiju
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Matić: Učešće kao privilegija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je za Srbiju velika privilegija što je deo prve Svetske izložbe “EXPO 2020” u regionu Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije i što će potencijalnim partnerima iz celog sveta predstaviti tehnološke inovacije i dostignuća, turistički potencijal i privredne i poslovne prilike.

Matić je na otvaranju Paviljona Srbije na izložbi u Dubaiju rekla da će naša zemlja na toj manifestaciji predstaviti i talentovane ljude, umetnike, naučnike i sve koji svojim radom doprinose napretku čovečanstva i opstanku “naše već ugrožene civilizacije”.

“Naš nastup na ovoj izložbi imaće za cilj da opravda očekivanja i da pruži doprinos jedinstvenom događaju istorijskog formata”, poručila je Matić.

Dubai
Foto: Prinskrin/Expo Dubai/EXPO 2020 Serbia

Čestitala je domaćinima na spektakularnoj ceremoniji otvaranja koja je, kako kaže, u četvrtak ostavila bez daha sve prisutne zvanice i ispisala novu stranicu istorije svetskih izložbi.

Istakla je da je cilj da se predstavljanjem na toj izložbi otvore nove šanse za razvoj Srbije kroz, kako kaže, umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice, kao i da se naša zemlja prezentuje kao stabilna investiciona destinacija.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija sa predsednikom Srbije
Foto: FB Tatjana Matić

Kako je rekla, Srbija je pod rukovodstvom predsednika Vučića i uz ogroman i predan rad premijerke Ane Brnabić postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, ali i među prvima u svetu po razvoju IT sektora i lider u regionu kada je reč o digitalizaciji.

 

Izvor: Euronews Srbija

Tagovi:
Pročitajte još: