Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ove namirnice ne treba držati nikada u frižideru

Frižider

Čuvanje određenih namirnica u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice su bolje na sobnoj temperaturi.

Svi znaju da je mleko, meso i jaja najbolje čuvati u frižideru, ali šta je sa avokadom, paradajzom i krompirom?

Znati koju hranu treba držati u frižideru, a koju na sobnoj temperaturi mnogo pomaže da izvučete maksimum iz hrane.

Paradajz

Bogat vitaminom C, kalijumom i drugim zdravim hranljivim materijama, zreli paradajz je bolji kada se ostavi na sobnoj temperaturi, posebno ako planirate da ga jedete u narednih dan ili dva. Hladne temperature će uticati na teksturu i ukus.

Krompir

Nikada ne čuvajte krompir u frižideru. Hlađenje brže pretvara krompirov skrob u šećer, a kada se peče ili prži, ti šećeri mogu da proizvedu hemijski akrilamid koji izaziva rak, prema javnom zdravlju Engleske, izvršnoj agenciji britanskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Banane

Ako ste ikada stavili bananu u frižider, znate da postaje tamno braon, što bi trebalo da vam kaže da nije predviđeno za hlađenje. Banane, koje se obično kupuju pre nego što su zrele, sazreće na sobnoj temperaturi. Ali hlađenje usporava ovaj proces. Banane oslobađaju gas koji sazreva drugo voće, pa držite banane dalje od drugog voća.

Bosiljak

Bilje poput bosiljka, ruzmarina i timijana prebrzo će se osušiti i izgubiti ukus ako ih držite u frižideru. Umesto toga, stavite bilje dalje od sunčeve svetlosti u malu čašu vode sobne temperature.

Luk

Osim ako se ne iseče ili oljušti, luk treba čuvati na hladnom, suvom, tamnom i dobro provetrenom mestu. Nedostatak ventilacije će smanjiti njihov životni vek. Nasuprot tome, ceo oljušten ili prethodno isečen luk treba da se ohladi i upotrebi pre isteka roka trajanja.

Tagovi:
Pročitajte još: