fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Ovih pet grešaka u vožnji uništava ručni menjač

Menjač

Automobil vas dobro služi ukoliko se dobro ophodite prema njemu. Iako su menjači danas, daleko precizniji, sa kraćim hodovima, vozači koji nisu baš veliki talenti za vožnju, umnogome uništavaju menjače, a cena popravki mogu biti i paprene, što zavisi o kom se modelu radi.

U auto-školi ne učite ništa o mehanici automobila. Stariji i iskusniji vozači često nemaju dovoljno znanja, pa novopečenim vozačima često ostaje da se samo uče na svojim greškama, ali na taj način itekako smanjuju trajnost mehaničkih komponenti automobila, piše testoviautomobila.rs.

Velika većina njih svodi se na nepravilno rukovanje ručnim menjačem. Za razliku od automatskog ručni menjač nudi bolju kontrolu nad vozilom, motorom, ali istovremeno zahteva veću pažnju prilikom korišćenja. Svaki iskusan mehaničar dobro zna da je trošenje lamele i korpe nemarnom vožnjom moguće povećati za nekoliko puta.

Ovih pet osnovnih grešaka često ponavljaju manje iskusni vozači, a svaka od njih značajno povećava trošenje svih delova ručnog menjača:

1. Odmaranje desne ruke na ručici menjača

2. Držanje pritisnute papučice kvačila prilikom dužeg čekanja

3. Zadržavanje automobila na uzbrdici pomoću kvačila, umesto ručne kočnice

4. Naglo ubrzavanje u visokom stepenu prenosa kada su mali obrtaji radilice

5. Odmaranje leve noge na papučici kvačila, umesto na odmorištu za nogu.

Tagovi:
Pročitajte još: