Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ovih pet namirnica je dobro imati pri ruci ako se razbolite

Prehlada

Postoje načini da se pripremite za potencijalnu infekciju ove zime, a primarna stvar je da vodite računa o svom imunološkom sistemu.

Sezona prehlade i gripa je pred vratima. Već se primećuje sve veći broj obolelih od gripa. Krenula je zima i dete vam je već dva puta donelo neki virus iz školice.

Iako ništa od navedenog ne možemo u potpunosti da izbegnemo, postoje načini da se pripremimo za potencijalnu infekciju ove zime, a prvenstveno je briga o imunološkom sistemu.

Da biste to uradili, morate obratiti pažnju na ishranu, vežbanje, unos vitamina i kvalitetan san. Kako bi saznali koje namirnice vam najbolje pomažu da izdržite sve pretnje, otkriva ih nutricionista.

Šareno voće i povrće

Uvek je dobro imati šarenu hranu pri ruci kada se razbolite da bi vam pomogla da se što pre oporavite. „Antioksidansi poput flavonoida pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati oštećenje ćelija i kompromitovati imuni sistem, a na sreću svi ovi hranljivi sastojci mogu se naći u šarenoj hrani.

Šta da jedete ako dobijete grip ili neki drugi virus?

Flavonoide možete pronaći u bobičastom voću, ali i kelj, crna čokolada, grožđe, urme… pomorandže, mango su takođe dobar izbor.

Vitamin C

Vitamin C je važan i moćan antioksidans koji može pomoći vašem imunološkom sistemu da se bori protiv bolesti. Pošto je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog hranljivog materija, veoma je važno da ga unosite u dovoljnim količinama svaki dan. Birajte paprike, pomorandže, ananas, limun i grejpfrut, jagode, papaju, brokoli, prokulice, zelje, kelj, karfiol, kivi i peršun. Treba imati na umu da termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, pa obratite pažnju na način pripreme. Preporučena dnevna doza je 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe sa artritisom treba da uzimaju dodatnih 35 mg dnevno. Vitamin C pomaže u sprečavanju oštećenja tkiva, štiti telesne tečnosti (npr. krv) od slobodnih radikala i veoma uspešno od onih iz zagađenog vazduha i duvanskog dima i vraća vitamin E u njegov aktivni oblik. Osim sinteze kolagena, vitamin C jača i zdravu imunološku funkciju, koja igra važnu ulogu u prevenciji prehlade i skraćivanju njihovog trajanja.

Govedina bez masti

Ako volite meso, možete iskoristiti prednosti čistog komada mesa, a ako ste bolesni i želite da ublažite simptome. Cink je mineral koji poboljšava snagu imunog sistema, a govedina se smatra odličnim izvorom cinka, obezbeđujući telu skoro 50 odsto preporučene dnevne doze u samo jednoj porciji. Ako ste vegetarijanac, cink možete pronaći u orasima, mlečnim proizvodima, pa čak i u crnoj čokoladi.

Grčki jogurt

Treba uvek da ga imate pri ruci jer je odličan izvor proteina, vitamina B12, selena i cinka, a sadrži i dobre bakterije koje će štititi probavni sistem. Da biste ojačali svoj imuni sistem, u svoju ishranu uključite jogurt sa aktivnim kulturama. Sojevi „dobrih“ bakterija kao što je Bifidobacterium lactis u jogurtu povećavaju aktivnost ćelija imunog sistema da unište viruse i „loše“ bakterije.

Zeleni čaj

Flavonoidi iz zelenog čaja pomažu u borbi protiv bakterija i sprečavaju razmnožavanje virusa. Takođe, zeleni čaj ima mnogo moćnih antioksidanata koji pomažu u zaštiti od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati zdravstvene probleme. Redovna konzumacija zelenog čaja takođe će pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, parodontalne bolesti i osteoporoze. Uživajte u umirujućoj šoljici zelenog čaja nekoliko puta dnevno. Nemojte dodavati mleko jer će to učiniti čaj manje efikasnim za ovu svrhu.

Tagovi:
Pročitajte još: