Ovo je 13 NAMIRNICA koje možeš jesti BEZ STRAHA OD GOJENJA – Sadrže vrlo malo kalorija

Reč je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje. 

 Svima je poznato da ne postoji hrana bez kalorija, ali američka nutricionistkinja dr. Lisa Jang podseća na 14 namirnica koje možete jesti u velikim količinama, a da se pritom ne ugojite.

To je je voće i povrće bez skroba. Reč je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, prenosi Independent.

Dr. Jang kaže da će vam nakon svakodnevnog konzumiranja sledećih 14 namirnica organizam biti zahvalan, a i linijom ćete biti zadovoljni.

Kelj

Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, no ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Isto sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.

Celer (stabljika)

Gotovo 95 posto stabljike celera čini voda, a istodobno je bogat kalijumom, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži 6 kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u frižideru izgubi puno antioksidanasa.

Borovnice 

Borovnice su poznate po bogatstvu antioksidansima. Sadrže ih više od bilo koje druge vrste voća. Jedna šoljica sadrži samo 85 kalorija. 

Spanać 

Neke vrste povrća imaju više gvožđa nego meso. 

Krastavac

Ovo voće (ispravno – voće) čini uglavnom voda. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje ga je jesti s korom jer je bogato vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.

Grejp 

Grejp otapa masti i odličan je za gubitak kilograma. Smatra se dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dugo osećaj sitosti i stabilizuje nivo šećera u krvi. U jednoj polovini ove voćke samo je 50 kalorija. Vitamin C iz grejpa smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava holesterol, poboljšava probavu, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.

Brokoli

Vrlo hranjivo povrće kad se jede sirovo ili kuvano na pari. Sadrži sulforafan, koji deluje antikancerogeno te na način da u crevima povećava koncentraciju nekih korisnih enzima. Uz vitamine A, C, E i K u jednoj porciji brokolija lagano kuvanog na pari ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu. U njoj je samo 31 kalorija.

Dinja

Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna kriška ovog voća zadovoljava potrebu kalijuma u organizmu i dnevnom potrebnom količinom vitamina A i C. 90 posto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kalorija.

Karfiol

Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidansa, odnosno kvercetina, fitokemikalije koja ima antioksidativno delovanje. Ona pomaže u borbi s hroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.

Paradajz

Najpoznatiji po velikoj količini likopena, koji pridonosi sniženju holesterola i krvnog pritiska, a crveni pigment iz paradajza snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od srčanih bolesti. Najbolje je konzumirati svež, no zdrav je i u prerađenom obliku. Pun je vitamina A, C i B2, potom sadrži vlakna, folnu kiselinu i kalijum.

Kupine 

Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji deluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji su samo 62 kalorije.

Salata

Sve vrste salate imaju samo 10 do 20 kalorija po porciji. Iako konzumiranjem salate u organizam nećete uneti proteine, osiguraćete se vitminima i nutrijentima poput folne kiseline, gvožđa i vitamina A i C.

Narandže

Kad se spomene ovo voće svima nam najpre na pamet padne vitamin C, no ovaj citrus ima brojne druge korisne sastojke. Uz vitamin C bogate su vitaminima B1, B9 (folnom kiselinom) i A, zatim kalijumom, kalcijumom i vlaknima. Spada među najmoćnije borce protiv raka i sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih stvari, više nego ijedna druga hrana. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.

Jagode

U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj narandži. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidansa. Sadrže kalijum i vlakna, bogate su vodom (90 posto), siromašne šećerom (10 posto) i celulozom. To je jedno od najmanje kaloričnih voća – samo 35 kalorija na 100 g.

Preuzeto: Srbija Danas