Sastojci:
- 1 kg pilećih krilaca
Marinada:
- 50 g maslaca
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice kajenskog bibera
- 1 kašika vuster sosa
- 1/2 kašike vinskog sirćeta
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
Za prilog
- 2 šargarepe
- 2 štapića celera
- 1 veza svežeg peršunovog lista
Za umak od plavog sira
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike milerama
- 100 g sira sa plavom plesni
- čen belog luka
- 1/2 kašičice vinskog sirćeta
Priprema:
Najpre napravite sos od plavog sira. U manjoj činiji viljuškom izdrobite plavi sir. Dodajte ostale sastojke. Sve dobro promešajte, stavite u frižider i prekrijte PVC folijom, te ostavite da se hladi. Potom rastopite maslac na tihoj vatri, pa u njega dodajte sve začine, sirće i vuster sos, promešajte i sklonite sa ringle. U kesi za mariniranje (kesa sa zip zatvaračem) pomešajte krilca sa začinjenim maslacem. Sve dobro promešajte kako bi se krilca ravnomerno obložila marinadom. Ostavite ih u frižideru najmanje 60 minuta da se mariniraju.
Posle sat vremena izvadite ih i poređajte u pleh za pečenje. Na pećnici uključite gornji grejač na 220 stepeni. Posudu za pečenje stavite 10–15 cm od grejača. Krilca pecite 15 minuta sa jedne strane, okrenite ih viljuškom, a zatim ih pecite još 15 minuta sa druge strane.
Kada su gotova, uz njih servirajte umak, štapiće šargarepe uvaljane u peršun i štapiće celera.
PRIJATNO!