Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pelenski osip je vrlo neprijatan: Ovo su simptomi koji će vam pomoći da ga prepoznate, ali i načini da olakšate muke

Beba i pelene

Pelenski osip je nešto što gotovo svaka beba u nekom periodu ima. Roditeljima ova pojava nije prijatna, a mnogi se brinu kako se u tim trenucima oseća njihovo dete. Kako bismo vam umanjili brigu, donosimo vam sve o pelenskom osipu, ali i načine koji vam mogu pomoći da ga što pre prebrodite.

Kako izgleda pelenski osip?

Crveni i bolni osip koji svrbi pojavi se na bebinim genitalijama, ali može preći i na unutrašnju stranu butina. Ima tendenciju da stanje bude gore kod novorođenčeta.

“Bebin izmet sadrži digestivne enzime koji mogu da oštete njenu kožu ako je predugo ostala u prvljavoj peleni”, objašnjava dokrtor Stiven i dodaje:

“Skoro sve bebe to dožive, a najvažnije je da ne krivite sebe.”

Kako da pomognem bebi sa pelenskim osipom?

Osip od pelena nije dugoročan, kontinuiran problem i sve će se ređe pojavljivati što je dete starije. Ono što vi možete da uradite jeste da je ne ostavljate dugo u mokroj peleni i da je ostavite da bude bez pelene što je duže moguće.

Kreme protiv pelenskog osipa dele se u dve vrste. Zaštitne kreme deluju bolje pre nego što se pojavi pelenski osip, dok se kreme za lečenje koriste kada je osip prisutan.

“Možete utrljati vazelin na bolna mesta kako biste sprečili da vlaga izlazi iz kođe. Ali ako osip počne da se inficira, trebalo bi da posetite lekara.”

Jedna mama je podelila svoje iskustvo sa bebom od 3 meseca.

“Čarli voli da je golišav, a otkrili smo da što više vremena provodi bez pelene, to mu manje bukti osip. Radimo to svakodnevno da bismo mu dopustili da se odmori, obično posle kupanja u ranim večernjim satima”, rekla je mama.

Preuzeto: Yumama

Foto: Shutterstock

Tagovi:
Pročitajte još: