Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pet naprednih tehnologija koje su obeležile proteklu deceniju

Robot

Koliko je tehnološki svet bio drugačiji pre 10 godina? Tehnologija toliko brzo napreduje poslednjih godina i decenija, a nove inovacije stalno smenjuju jedne druge da skoro da postaje nemoguće tek tako odgovoriti na to pitanje.

Ipak, veliki tehnološki napredak stalno menja i unosi novine u naše živote. Od bržeg interneta i “pametnijih” telefona, preko automatizacije u proizvodnji i saobraćaju, do inovativne tehnologije koja oslobađa svet od duvanskog dima, ovih 5 dostignuća su obeležila svet tehnologije tokom protekle decenije.

Pametni telefoni i 5G revolucija
Pametni telefoni su u poslednjih 10 godina postali znatno brži, dosta moćniji i ukupno gledano – mnogo sposobniji. Pojava 5G tehnologije nam je omogućila da našim telefonima radimo stvari za nismo mislili da su moguće, kao što su igranje igara i video striming pri tako velikim brzinama da sve to možemo da radimo u realnom vremenu bez baferovanja.

Takođe, kamere telefona su postale kvalitetnije i izdržljivije pa su, pored amaterskog videa i fotografija, postale sve interesantnije raznovrsnijem krugu kreatora sadržaja u rasponu od novinara i filmskih stvaralaca, do kuvara i ostali raznovrsnih kreatora sadržaja. Novi kvalitet njihove upotrebe dala je mogućnost da materijal sada na jednom telefonu može da se snima, montira, i sa njega montira, šalje i postavlja na mreže u realnom vremenu i u pokretu.

HONOR Magic6 Pro kamere

A možda je jedan od najboljih primera napretka telefona upravo ova naša, novinarska, profesija. Zbog skupe i glomazne mnoge lokacije za izveštavanje su se ranije činile opasnim i nepristupačnim, ali su pametni telefoni uklonili brojne takve prepreke, omogućavajući novinarima da snimaju i izveštavaju o događajima onako kako se oni odvijaju.

Veštačka inteligencija postaje mejnstrim
Veštačka inteligencija danas pokreće brojne stvari. Softveri za prepoznavanje sposobni su da identifikuju lica ili objekte na fotografijama ili video snimcima. Virtuelni asistenti, kao što su Siri ili Alexa, u realnom vremenu odgovaraju na pitanja korisnika, a od velike pomoći su i roboti koji rade autonomno, zajedno sa ljudima u fabrikama ili skladištima.

Kao takva, veštačka inteligencija sve brže postaje značajna komponenta u gotovo svim sferama moderne tehnologije, jer kompanije stalno traže nove načine da iskoriste njene potencijale, kako bi svoje proizvode učinili bržim, inteligentnijim i efikasnijim.

AI čip _ veštačka inteligencija _ Foto Pixabay.jpg

A sve veći značaj AI dobija i u medicini. Mogućnosti poboljšanja dijagnostike i preventive koje veštačka inteligencija donosi i sve preciznijodređivanje odgovarajućih tretmana samo su početak. Od AI-je se u ovoj oblasti očekuje još mnogo više.

Sve više vozimo na struju, i tek ćemo voziti
Električna vozila postoje veoma dugo, ali nikada nisu bila toliko prisutna i toliko masovna kao u poslednjoj deceniji. Šta više, poslednjih nekoliko godina, po prodaji su se prilično približila i počela da otimaju deo tržišnog kolača vozilima sa konvencionalnim motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. (Tako je npr. samo Velikoj Britaniji njihova prodaja u 2022. porasla za čak 40 odsto, u odnosu na pre 10 godina kada ih je jedva bilo na putevima.)

A kako brojna tehnološka rešenja koja se u njima nalaze, a pre svega baterije i sistem punjenja, svakoga dana postaju sve naprednija i jeftinija, za očekivati je da će i elektirčna vozila postajati sve jeftinija, i ćemo su u budućnosti sve više voziti na struju.

Dvosmerno punjenje električni automobil

Ili će nas automobili voziti sami. Autonomna vozila još su bar nekoliko godina daleko od izlaska na tržište, ali se uveliko testiraju na putevima širom sveta. Kompanije, kakva je Tesla, stalno rade na unapređivanju svojih softvera za samostalno upravljanje autopilotom, pa se može očekivati da takvi sistemi neće sačekati još jednu celu deceniju, već da ćemo za samo koju godinu moći da ih koristimo.

3D štampa snove pretvara u stvarnost
3D štampa je postala sve popularnija u poslednjih desetak godina. Brz rast tržišta u različitim segmentima, omogućio je da pojedincima i malim firmama da pomoću pristupačnih 3D štampača jednostavno stvaraju najrazličitije predmete iz digitalnih fajlova.

Ova tehnologija je otvorila otvorila brojne nove mogućnosti za izradu prototipova najrazličitijih proizvoda i time kreatorima omogućila da proizvode male serije, na jednostavan, brz i ekonomičan način.

3D štampane kuće od blata

Tehnologija 3D štampe našla je neke od svojih najinovativnijih i najefikasnijih primena u oblastima: ortopedije i ortopedske protetika (proteze i implantati po meri pravljeni za pacijente), izrada rezervnih delovi za mašine, vozila i uređaje u malim serijama, izrada različitih učila i sredstava za obuka i izrada prototipova za funkcionalno testiranje različith elemenata.

Mogućnosti su brojne, pa nema sumnje da će ova tehnologija u budućnosti postajati sve zastupljenija u još veće broju različitih oblasti.

Inovativna tehnologija koja svet oslobađa od duvanskog dima
Predstavljen pre tačno 10 godina, IQOS je inovativni uređaj koji već čitavu deceniju punoletnim pušačima pruža mnogo bolji izbor od cigareta. Za to vreme, uspeo je da okupi zajednicu od gotovo 30 miliona korisnika širom sveta, koji su ostavili cigarete iza sebe, i zauzvrat dobili iskustvo pravog duvana bez duvanskog dima.

Tehnologija koja koristi pravi duvan, pri čemu ga zagreva, za razliku od cigareta koje ga sagorevaju, kod koje nemavatre, pepela, duvanskog dima dima, i koja ne ostavlja neprijatne mirise u kosi, na odeći ili nameštaju, ušao je na velika vrata u svet onih koji traže bolji izbor od nastavka pušenja cigareta.

Kompanija Philip Morris je, za ovaj veliki jubilej, pripremila drugu po redu IQOS ILUMA limitiranu seriju uredjaja. ILUMA NEON PURPLE je limitirana serija IQOS uređaja koja donosi inovativnu tehonologiju zagrevanja pravog duvanja bez oštrice, što za rezultat ima unapređenu konzumaciju bez ostataka duvana, i bez čišćenja.

IQOS ILUMA NEON PURPLE uređaji dolaze sa jedinstvenim dizajnom inspirisanim energijom boja, koji spaja inovaciju, stil i energiju. Sva tri nova uređaja odlikuju intenzivne i uzbudljive nijanse neon ljubičaste boje i metalni sjaj aluminijumske završne obrade. Inovativni dizajn nove NEON PURPLE limitirane serije je prepoznat na međunarodnom nivou, osvajanjem prestižne Red Dot nagrade za dizajn, 2022 godine.

Proizvodi inspirisani energijom neon ljubičaste boje, stižu pod sloganom “VIDIŠ ENERGIJU BOJA. OSLOBODI JE!” Dostupni su na svim IQOS zonama, IQOS partnerskim prodajnim mestima širom, kao i putem IQOS online prodavnice.

IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.

/PROMO TEKST/

Tagovi:
Pročitajte još: