Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pet znakova koji ukazuju na nedostatak kalijuma u organizmu

nedostatak kalijuma

Kalijum je esencijalni mineral koji ima mnogo važnih uloga u našem telu, prvenstveno pomaže u regulisanju mišićnih kontrakcija, održavanju zdrave funkcije nerava i regulaciji ravnoteže tečnosti.

Nizak nivo kalijuma ili nedostatak kalijuma poznat je i kao hipokalemija, a javlja se kada je količina kalijuma u ​​krvi manja od 3,8 mmol po litru.

Uprkos njegovom značaju, procenjuje se da većina odraslih ne zadovoljava svoje dnevne potrebe za ovim mineralom. Stručnjaci veruju da je to verovatno zbog zapadnjačke ishrane koja favorizuje prerađenu i brzu hranu u odnosu na celu biljnu hranu koja je bogata kalijumom, poput voća, povrća, pasulja i orašastih plodova.

Međutim, nepravilna ishrana i nedovoljan unos namirnica bogatih kalijumom je zapravo samo jedan od razloga koji dovode do nedostatka kalijuma u ​​organizmu.

Gubitak velike količine kalijuma iz organizma često nastaje zbog bolesti bubrega ili creva, ali i nekih drugih zdravstvenih problema kao što su konzumacija određenih lekova, oboljenje nadbubrežne žlezde (Cushingov sindrom) ili smanjena koncentracija magnezijuma, koji je zapravo potreban. da preradi kalijum u telu.

Kako prepoznati da je u pitanju nedostatak kalijuma?

Iako je blagu hipokalemiju u većini slučajeva gotovo nemoguće prepoznati, ako je nivo kalijuma značajno smanjen, mogu se javiti sledeći neprijatni simptomi. To su osećaj slabosti i umora, grčevi u mišićima, problemi sa varenjem ili disanjem i poremećaji srčanog ritma, odnosno preskakanje srca. Neophodno je na vreme prepoznati svaki od ovih simptoma i potražiti pomoć lekara kako bi se izbegle dalje zdravstvene komplikacije. Naime, kalijum igra ključnu ulogu u regulaciji otkucaja srca, a ako je njegov nivo prenizak, može dovesti do nepravilnog rada srca poznatog kao srčana aritmija i izazvati ozbiljna srčana oboljenja, pa čak i srčani udar.

Dijagnoza i lečenje hipokalemije

U slučaju težih oblika hipokalemije, lekar će pacijentu prepisati da u roku od samo nekoliko sati uzme rastvor KCL koji podiže nivo kalijuma u ​​krvi. Ako je hipokalemija duboka i rastvor ne pomaže, onda se kalijum daje intravenozno. Nutricionisti preporučuju da možete povećati količinu kalijuma u ​​telu jedenjem hrane bogate kalijumom. Jedna od namirnica koja sadrži veliku količinu kalijuma su banane, ali nije jedina. Kalijum se takođe nalazi u slatkom krompiru, narandžama, suvim kajsijama, pasulju, soji, paradajzu, krompiru, spanaću i drugom zelenom lisnatom povrću, avokadu i orašastim plodovima.

Tagovi:
Pročitajte još: