Pirinač ili riža

Pirinač (riža) seme je trave vrste Oryza sativa (Azijski pirinač) ili Oryza glaberrima (Afrički pirinač). Ova žitarica je u širokoj upotrebi širom sveta kao osnovna hrana za veliki deo ljudske populacije, a posebno u Aziji.

Međutim, značajni delovi šećerne trske i kukuruznog useva koriste se i u druge svrhe osim ljudske konzumacije, pirinač je najvažnija žitarica u pogledu ljudske ishrane i kalorijskog unosa. On pruža više od petine kalorija koje ljudi konzumiraju širom sveta. Postoji mnoštvo varijeteta pirinča i kulinarske preferencije ispoljavaju regionalne varijacije.

Divlji pirinač ne sadrži gluten, pa je dobar izbor za one koji su na bezglutenskoj ishrani. Sadrži gotovo dvostruko više proteina od smeđeg pirinča.

Pošto sadrži malu količinu šećera, mogu da ga konzumiraju i dijabetičari (u malim količinama). Što se tiče antioksidanasa, sadrži ih gotovo 30 puta više nego beli pirinač. Pošto sadrži mnogo dijetnih vlakana, koristan je za regulaciju rada creva i dobra je pomoć sniženju holesterola u krvi. Odličan je izvor esencijalno važnih minerala kao što su fosfor, cink, kao i folata (vitamina B grupe) koji daju energiju i doprinose zdravlju kostiju. Sadrži i vitamine A, C I E, važne za opšte zdravlje i imunitet. Ono što je interesantno, porcija divljeg pirinča sadrži manje kalorije nego druge vrste pirinča, pa je odličan za razne dijete.

Piše: Vanja