Počela dvodnevna obuka za započinjanje sopstvenog biznisa

Biznis plan je neophodan i nužan deo svakog konkursa za dobijanje bespovratnih sredstava. Polaznici obuke koju su organizovali Opština Odžaci i Regionalna razvojna agencija Bačka će se, između ostalog, upoznati i sa tim kako napisati biznis plan, a dobiće i druge potrebne informacije o mogućnostima vezanim za pokretanje sopstvenog posla.

Dvodnevna obuka koja je danas počela u Odžacima namenjena je nezaposlenim licima, kao i svima onima koji žele da pokrenu sopstveni biznis kaže rukovodilac projekata u RRA Bačka Jelena Petrov i navodi da se obuka izvodi po metodologiji Razvojne agencije Srbije.

– Prvi dan govorićemo o tome kako osnovati firmu, kako je registrovati, koju pravnu formu odabrati, koji porezi očekuju ljude koji osnuju svoju firmu i koje su njihove obaveze. Govorićemo i o izvorima finansiranja, gde mogu da nađu sredstva za započinjanje poslovanja. Drugi dan obuke radimo biznis plan koji je neophodan pri konkurisanju za bespovratna sredstva – kaže Petrov.

Polaznici obuke u Odžacima će biti informisani i o svim aktuelnim konkursima za započinjanje poslovanja.

Po završetku obuke polaznici će dobiti sertifikat koji je jedan od uslova za konkurisanje za bespovratna sredstva kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, sertifikat daje prednost pri konkurisanju za sredstva kod Fonda za razvoj Republike Srbije.

RRA Bačka u okviru svog standardizovanog seta usluga nudi dalje savetodavne usluge i pomoć polaznicima obuke koji se odluče za realizaciju svoje poslovne ideje. Takođe, postoje i obuke za postojeća preduzeća, preduzetnike i zadruge koji žele da unaprede svoje poslovanje.

– Često ljudi imaju ideje, ali ne znaju gde da pronađu izvore finansiranja i kako da osnuju svoju firmu. Kroz ove obuke želimo da im olakšamo ceo taj proces, jer ukoliko čovek nema prave informacije onda često luta i nailazi na prepreke koje ne moraju nužno postojati – ističe Jelena Petrov.

Izvor: Radio Odžaci