Počela podela sredstva za dezinfekciju u opštini Apatin

Odlukom opštinskog Štaba za vanredne situacije, u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid- 19, danas je Javno komunalno preduzeće “Naš Dom“, u saradnji sa mesnim zajednicama i uz pomoć 100 volontera, organizovalo podelu besplatnog dezinfekcionog sredstva domaćinstvima u svim selima opštine Apatin.

Podeljeno je oko 60.000 litara razblaženog natrijum-hipohlorita, sredstva koje je Svetska zdravstvena organizacija preporučila za dezinfekciju radnih površina, podova i rukohvata, a koje „Naš Dom“ uspešno proizvodi i koristi za dezinfekciju vode.

Volonterima se tokom današnje akcije pridružila i zamenica predsednika opštine Apatin, Dubravka Korać.

„Danas organizujemo podelu dezinfekcionog sredstva po selima opštine Apatin. U Prigrevici će po 5 litara sredstva dobiti preko 1500 domaćinstava, u Sonti 1700, Svilojevu 517 i Kupusini 830 domaćinstava. Akcija podele dezinfekcionog sredstva biće nastavljena sutra u Apatinu, gde će volonteri dostaviti natrijum-hipohlorit za 7000 domaćinstava. Volonteri su se veoma dobro organizovali, ima ih oko stotinak i ja bih želela da im se zahvalim od sveg srca na ovom angažmanu. Želim da kažem da smo svi na istom zadatku, najbitnijem i za našu opštinu i generalno za čitavu državu, a to je da sačuvamo zdravlje i živote naših sugrađana”, rekla je Korać.

Sredstvo koje je danas podeljeno domaćinstvima je razblaženo i može odmah da se primenjuje. Iako je uz kanister odštampano i uputstvo za primenu, volonteri su građane podsećali kako ne sme da dođe u dodir sa kožom te da se koristi samo za spoljnu upotrebu, betonske površine, pločice i rukohvate.

“Svaka čast, nemam reči za ovo. Hvala vam od srca, mislim da je to spas za nas građane pošto je jako teška situacija. Tretiraćemo betone, dvorišta i druge površine. Ne izlazimo, samo što odemo po hleb i osnovne stvari što nam trebaju. Vreme provodimo uz televizor i spremajući kuću”, kaže Mirjana Jeremić iz Sonte. Njen komšija Zoran takođe je zahvalan na donaciji opštine Apatin.

“Plan mi je da dezinfikujem čitavo dvorište, a u narednom periodu očekujem da će podela biti ponovljena pa ćemo to raditi i češće. Apelujem na sve sugrađane da se čuvaju i ostanu u kućama”, naglašava Zoran Petrović iz Sonte.