Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Počele majske svečanosti u Prigrevici

Sve u znaku tradicije

Večeras su u Prigrevici počele tradicionalne Majske svečanosti, trodnevna kulturno-sportska manifestacija kojom se obeležavaju četiri važna datuma za ovo mesto: Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, Dan kolonizacije sela, Dan Spomen-biblioteke i Dan Mesne zajednice sela. I ove godine MZ Prigrevica se potrudila da obezbedi bogat kulturno-umetnički program za meštane sela, ali i brojne goste koje očekuju.

– Prvi dan Majskih svečanosti u Prigrevici protiče kao što je planirano. Program uličnih trka je uspešno završen, izvršili smo dodelu medalja takmičarima koji su se plasirali na prvo, drugo i treće mesto. Nakon njih predstavili su se najmlađi učesnici ove naše manifestacije, to su deca iz Predškolske ustanove “Pčelica”, objekta u Prigrevici. Posle njih nastupila su deca iz OŠ “Mladost” Prigrevica. Još jedan program koji smo namenili deci je Željko Veseljko koji je obradovao naše najmlađe.  Za našu stariju populaciju nastupaju dve grupe iz Prigrevice “Spajder bend” i “Bravo bend”. Zabavni deo programa završava se nastupom popularnih pevača Ćane, Gocija i Laze, rekao je Mile Vujaklija, sekretar MZ Prigrevica.

U centru sela tokom trajanja Majskih svečanosti održava se Etno-sajam.

– Udruženje “Panonske dobre vile” se potrudilo da i ove godine organizuje sajam na kome su učešće uzele i članice drugih udruženja. One se međusobno posećuju i dobro sarađuju, tako da su se odazvale pozivu. Posetioci mogu videti izložbe njihovih rukotvorina, hrane i mnogih zanimljivosti kojima se bave njihova udruženja, rekao je Vujaklija.

On je dodao da se gosti manifestacije očekuju sa svih krajeva Zapadno-bačkog okruga i svi su dobrodošli, kako večeras tako i naredna dva dana koliko traju Majske svečanosti u Prigrevici.

Etno sajam

Na Etno-sajmu u centru sela jedan od posećenijih štandova je onaj koji su postavile žene Zavičajnog udruženja Srba iz Like “Ličko ognjište” iz Prigrevice.

– Mi smo danas na dva velika štanda predstavili staru, izvornu, ličku hranu onako kako se ona nekada spremala u Lici. Na meniju su tradicionalno najpoznatiji lički uštipci i lička basa, zatim pole, kuglov. Tu je i hleb, namazan mašću i posut sa soli i paprikom, kao hrana koja je podigla naše roditelje i babe i dede. Svu hranu koju posetioci mogu probati na našem štandu spremalo je dvadeset naših žena, aktivistkinja udruženja iz Prigrevice. Sve je rađeno prema starim, tradicionalnim receptima. Odziv i poseta našem štandu je dobra, a narod zadovoljan. Svima se sviđa kako smo servirali hranu, u kakvim posudama i na koji način je spravljeno, rekla je Milica Počuča.

Ona je dodala da je sva pripremljena hrana servirana u zemljanim posudama, od kojih su  nekoliko njih, autentične, doneli su ih prvi Ličani za vreme kolonizacije u Prigrevicu, dok je ostalo novijeg datuma izrade. Ličanke su posetiocima pripremile i čuvenu palentu, kao i originalan kukuruzni hleb pečen ispod peke, na kamenu.

Njihov štand obišli su brojni gosti koji nemaju priliku da probaju niti znaju da spremaju ovakvu hranu. Posebno su “dobro” prošli uštipci, basa i hleb ispod peke. U Udruženju se nadaju da će sledeće godine proširiti štand i posetiocima ponuditi još starih zaboravljenih jela.

Ovo Udruženje otvorilo je, tokom trajanja Majskih svečanosti, svoje prostorije u kojima posetioci mogu pogledati redovnu postavku ličkih eksponata i fotografija.

– Oni koji obiđu naše prostorije mogu videti narodne nošnje iz Like, među kojima su najznačajnija obeležja ličke kape i torbice. Na ulasku u Udruženje postavljene su fotografije Rajka Čule, najzaslužnijem za izgradnju Prigrevice, zatim dr Čedomira Njegomira koji je bio inicijator za izgradnju Banje “Junaković”, gospodina Dušana Svilara, uspešnog sekretara MZ i Dušana Ćurčića, našeg pesnika. Na zidovima vise slike Miće Čanka i Dušana Vanjeka. Sutra će biti otvorena izložba Miće Čanka, kao i postavka starog naoružanja koje je godinama sakupljao i čuvao Nedeljko Ćupović, rekao je Radovan Narandžić, predstavnik UO Udruženja “Ličko ognjište”.

Ulične trke

Tradicionalno se prvog dana Majskih svečanosti održavaju ulične trke na kojima učestvuju učenici OŠ “Mladost” iz Prigrevice. I ove godine su bile uspešne, a najbolji su nagrađeni medaljama.

U kategoriji prvog razreda među devojčicama na prvo mesto se plasirala Tamara Rakas, drugo Lana Dragosavac i treće Vanja Banjanin, a od dečaka prvi je stigao Jovan Zekić, drugi Luka Blašković  i treći Mario Zubović. U drugom razredu plasman od prvog do trećeg mesta su, među devojčicama zauzele Dragana Popović, Aleksandra Ostojić i Andreja Nikšić, a među dečacima Aleksandar Brakus, Petar Dimić i Nemanja Nesvanulica. U trećem najbrži su bili Milana Tadić, Milana Zekić i Ana Rakić, a od dečaka Aleksandar Arbutina, Milan Ćuća i Milan Basta. Od četvrtog razreda trčali su samo dečaci, a najbolji plasman zauzeli su Miloš Milisavljević, Vuk Kovjenić i Jovan Dimić. U petom razredu najbrže su na cilj stigli učenici Branka Kasap, Sara Vujnović, Zorana Anđelović, Branislav Tadić, Lazar Počuča i Milan Lazić. U kategoriji šestog razreda među devojčicama su najbrže bile Jovana Iović, Nikolina Korica i Anja Vujnović, a među dečacima Stefan Putnik, Jug Mandić i Srđan Kovčin. U sedmom razredu najbrže su trčale Staša Krbavac, Natalija Zdjelar i Marija Blašković, i dečaci Marko Radmanović, Nikola Ljubojević i Uroš Kalinić. U osmom razredu pobednički plasman od prvog do trećeg mesta pripao je učenicama Sonji Anđelović, Anji Borota i Aleksandri Jovanović, kao i učenicima Nikoli Petroviću, Predragu Popoviću i Vasiliju Milanoviću.

Takmičenje u karateu

U Hali OŠ “Mladost” u Prigrevici danas su održani Majski karate susreti. Ovo je tradicionalno okupljanje na kome su se predstavila najtalentovanija deca iz tri karate kluba. Domaćin je bio karate klub “Džimi”, a učestvovali su i karatisti Karate kluba “Partizan” iz Apatina i Karate kluba “Kumite” iz Sonte.

– Ovo je prilika da naši građani vide da karate sport živi i da ova talentovana deca dođu do izražaja. Karate sport je specifičan i sasvim sigurno, bazičan. Drago mi je kada vidim bivše karatiste danas kao uspešne fudbalere, košarkaše, rukometaše. Time smo mi karatisti dali svoj doprinos, rekao je Milorad Mrđa, predsednik Karate kluba “Partizan”.

Na današnjem susretu okupilo se preko sto dece karatista.

– Nadam se da ćemo uspeti sve da pokažemo što smo planirali. U svakom slučaju mi je drago da vidim da su deca motivisana. Posebnu motivaciju im daje što mogu da ih vide roditelji, rodbina i prijatelji, jer oni inače ne idu sa njima na takmičenja, dodao je Mrđa.

Izvor: Radio Dunav

Tagovi:
Pročitajte još: