Početak sanacije mreže vodovoda i kanalizacije u Srbiji do kraja godine – Vrednost radova 1,45 mlrd EUR

Sanacija sistema za vodosnabdevanje u 60 lokalnih samouprava, kao i izgradnja kanalizacije i sistema za prečišćavanje otpadnih voda u još 60 gradova i opština Srbije koštaće u prvoj fazi oko 1,45 mlrd EUR, izjavio je danas direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i najavio da bi realizacija mogla da počne u narednih nekoliko meseci.

On je za agenciju Beta precizirao da će za sanaciju vodovodne mreže u 60 opština i gradova biti potrebno oko 150 mil EUR, dok će za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u drugih 60 lokalnih samouprava, ne računajući postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz Beograda u Velikom Selu, biti potrebno oko 1,3 mlrd EUR.

Kako je naveo, za projekat vodosnabdevanja od Evropske investicione banke već je obezbeđeno 40 mil EUR iz kredita i 10 mil EUR iz donacija.

– Za prvu fazu radova će se iskoristiti i 200 mil EUR kredita od Razvojne banke Saveta Evrope, koji će biti korišćen za vodovod i izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda – kazao je Blagojević.

Očekuje njegovu ratifikaciju tog do kraja godine, a u tom slučaju realizacija projekata uz pomoć tih sredstava bi mogla da krene početkom proleća 2020. godine.

– Već su utvrđene potrebe za projekte vodosnabdevanja za 60 lokalnih samouprava – kazao je Blagojević.

Kako je objasnio, uz pomoć upitnika koji su dobile lokalne samouprave urađena je analiza stanja postojećeg sistema.

– Prva faza radova koji se tiču vodosnabdevanja odnosiće se na smanjenju gubitaka na vodovodnoj mreži, jer se pokazalo da u nekim lokalnim samoupravama ti gubici dosežu i do 70% – rekao je Blagojević i dodao da će se raditi na sanaciji mreže, njenoj automatizaciji i uspostavljanju praćenja rada sistema.

Prema njegovim rečima, samo tako će imati smisla veliko ulagenja od 3 mlrd EUR za obezbeđivanje vodovoda i kanalizacije na čitavoj teritoriji zemlje u narednih pet godina, koje je u okviru investicionog plana od 10 do 12 mlrd EUR najavio predsednik Srbije Aleksandar Vućić.

– Planiranje investicija sa kapacitetima koje bi uključivali i gubitke, bilo bi besmisleno – rekao je Blagojević i istakao da će se druga faza radova odnositi na proširenje mreže vodovoda, kao i gradnju fabrika za proizvodnju vode u lokalnim samoupravama kojima je to potrebno.

Govoreći o ulaganjima u kanalizacionu mrežu i izgradnju postrojenje za prečišćavanje voda, Blagojević je naveo da će se u prvoj fazi najpre graditi ta postrojenja, a tek onda raditi neophodna proširivanja mreže.

– U prvoj fazi biće izgrađen kompletan kanalizacioni sistem i postrojenje za 60 opština – rekao je on.

Kazao je i da će za izgradnje vodovoda, ali i kanalizacija i postrojenja za preradu otpadnih voda, novac najpre biti odobravan lokalnim samoupravama za projekte koji su kompletno završeni i čija realizacija odmah može da počne, odnosno da neće biti liste prioriteta.

– Radi se o projektima gde je procenjeno da realizacija treba da traje 3-5 godina, s izuzetkom Novog Sada i Beograda, gde je procenjeno vreme realizacije šest odnosno sedam godina – rekao je Blagojević.

Ocenio je i da je predviđena dužina realizacije projekta u skladu sa kapacitetima kojima Srbija raspolaže u radnoj snazi, stručnim kadrovima, ali i sa opremljenošću firmi koje će izvoditi radove.

Blagojević je podsetio i da je već počela realizacija projekta izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Vranju. Projekat je vredan 19,5 mil EUR.

Završena je i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Leskovcu, a u toku je realizacija projekta izgradnje kolektora i mreže u tom gradu. Ukupna vrednost radova je 26 mil EUR.

Pušten je u probni rad i regionalni sistem Vrbas-Kula, vredan 30 mil EUR, a do kraja godine će biti pušten u probni rad i sistem u Raškoj, u vrednosti 6,5 mil EUR.

Izgrađena su i postrojenja za preradu otpadnih voda u Subotici i Šapcu.

U Kruševcu je, kako je naveo, završen pogon za preradu otpadnih voda, a radi se mreža. Ukupna vrednost projekta je 22 mil EUR.

Blagojević je podsetio da je komunalna infrastruktura u nadležnosti lokalnih samouprava koje iz sopstvenih budžeta finansiraju njenu gradnju i održavanje, ali da im je u prethodnom periodu bila potrebna pomoć, pa je tako Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima već pomagala u projektima sanacije i gradnje sistema za vodosnabdevanje i kanalizacije u okviru obnove nakon poplava i da je do sada izvedeno 45 takvih projekata.

Dodao je da je pomagalo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preko projekta nemačke razvojne banke KfW, čije su sredstva takođe uložene za sanaciju tih komunalnih sistema.

Foto: docter_k/shutterstock.com

Preuzeto: eKapija