Sastojci:
- 1 kg običnog brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 60 g svežeg kvasca
- 400 ml toplog mleka
- 150 ml jogurta
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 500 g čvaraka
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašika masti (ako su čvarci suvi)
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Od ukupne količine mleka uzeti jednu trećinu, kašiku brašna, kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi pomešajte jaja, so, preostalo mleko i jogurt. Dodajte aktivirani kvasac i mešajte sa nastavkom za testo oko 10 minuta.
Pobrašnjavite radnu površinu i rukama umesite testo, pa ga prekrijte krpom. Ostavite da se diže oko sat vremena.
Čvarke sameljite u blenderu, a ako su čvarci suvi, u fil dodajte kašiku masti. Posolite i pobiberite. Zamesite i razvucite testo, pa polovinu testa prekrijte trećinom fila. Preklopite testo napola, a zatim na trećine i ostavite da odstoji 15 minuta.
Ponovo razvaljajte testo, polovinu premažite drugom trećinom fila, preklopite, ostavite da odmori i ponovite isti postupak još jednom, dok ne potrošite sav fil.
Razvaljajte testo i čašom ili kalupom formirajte okrugle pogačice koje ćete zatim staviti na pleh. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 20 minuta.
Pogačice premažite jajetom i pecite 20 do 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!