Pogačice sa čvarcima na vojvođanski način

Pogačice sa čvarcima

Sastojci:

  • 1 kg običnog brašna
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 60 g svežeg kvasca
  • 400 ml toplog mleka
  • 150 ml jogurta
  • 2 jaja
  • 2 žumanca
  • 500 g čvaraka
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika masti (ako su čvarci suvi)
  • 1 jaje za premazivanje

Priprema:

Od ukupne količine mleka uzeti jednu trećinu, kašiku brašna, kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.

U drugoj posudi pomešajte jaja, so, preostalo mleko i jogurt. Dodajte aktivirani kvasac i mešajte sa nastavkom za testo oko 10 minuta.

Pobrašnjavite radnu površinu i rukama umesite testo, pa ga prekrijte krpom. Ostavite da se diže oko sat vremena.

Čvarke sameljite u blenderu, a ako su čvarci suvi, u fil dodajte kašiku masti. Posolite i pobiberite. Zamesite i razvucite testo, pa polovinu testa prekrijte trećinom fila. Preklopite testo napola, a zatim na trećine i ostavite da odstoji 15 minuta.

Ponovo razvaljajte testo, polovinu premažite drugom trećinom fila, preklopite, ostavite da odmori i ponovite isti postupak još jednom, dok ne potrošite sav fil.

Razvaljajte testo i čašom ili kalupom formirajte okrugle pogačice koje ćete zatim staviti na pleh. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još 20 minuta.

Pogačice premažite jajetom i pecite 20 do 25 minuta na 180 stepeni.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: