Pogledom u ogledalo otkrićete STANJE ŠTITNE ŽLEZDE – Ovo je uputstvo za preventivni SAMOPREGLED

Mesec svesnosti o štitnoj žlezdi obeležava se svake godine u januaru.

Bolesti štitne žlezde pogađaju milione ljudi širom sveta, uzrok su znatnih poremećaja zdravstvenog stanja, smanjuju kvalitet života i utiču na svakodnevni život i aktivnosti pojedinca.Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je dve milijarde obolelih od nekog poremećaja štitne žlezde, a od toga njih 20% stanovnici su Evrope. 

štitna žlezda

Foto: Profimedia  Mesec svesnosti o štitnoj žlezdi obeležava se svake godine u januaru, sa ciljem podizanja svesti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitne žlezde kako bi se izbegle neugodne tegobe i opasne komplikacije.

Uputstvo za samopregled:1. držite ogledalo tako da vidite područje Adamove jabučice2. određujući poziciju žlezde, pazite da ne pomešate pomicanje Adamove jabučice sa oteklinom3. usredsredite se na navedeno područje i zabacite glavu4. uzmite gutljaj vode i progutajte ga, pa posmatrajte pojavljuje li se oteklina5. ako niste sigurni, ponovite postupak sa vodom.I vi sami možete uticati na rad štitne žlezde uvođenjem nekoliko zdravih navika u svakodnevicu. Promenite stil života, povećajte telesne aktivnosti i naučite upravljati stresom kako stres ne bi upravljao vašim zdravljem.

Preuzeto: Srbija Danas