fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Politiko: Estonija novcem EU kupuje novu vojnu opremu, a svoju staru šalju u Ukrajinu

Oruzje

Saveznici Estonije iz Evropske unije dovode u pitanje izdvajanje te zemlje za oružje koje šalje Ukrajini, sugerišući da proračun Talina daleko nadmašuje sve ostale, jer koristi sredstva EU za značajno unapređenje svoje vojske kroz šemu povraćaja novca, javlja Politiko.

Kako navodi Politiko, Estonija insistira na tome da su njeni zahtevi za novim oružjem u skladu s pravilima o zameni vitalne opreme i jednostavno odražavaju njene velike doprinose ratu, ali njeni kritičari primećuju da bi šema EU bila pod velikim pritiskom kada bi sve zemlje, pogotovu one veće, koristile istu metodologiju kao Talin.

Iako su Litvanija i Letonija takođe dale slične doprinose Ukrajini, i to u vrednosti od oko 400 miliona evra ili više, njihovi zahtevi prema fondu daleko su manji.

Politiko navodi da je Estonija pronašla “savršeno legalan način“ za zamenu svojih starih zaliha, prvenstveno tako što nije podnela svoj zahtev za donacije EU na osnovu vrednosti stare opreme poslate u Ukrajinu, već na temelju vrednosti potpuno nove, zamenske opreme.

„Oni šalju svoju staru opremu u Ukrajinu i kupuju potpuno novi materijal za sebe, finansiran novcem EU“, rekao je izvor blizak EU, koji je želeo da ostane neimenovan, navodi Politiko.

Tagovi:
Pročitajte još: