Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Pomama za polovnjacima: Sve skuplji, a svako deveto vozilo ima štelovanu kilometražu, neophodan oprez

Mercedes

Polovni automobili u Srbiji su i dalje su na ceni. Potražnja ne posustaje, naprotiv, sa lepim danima je i pojačana, ali globalna istraživanja upozoravaju na oprez.

Zvanični podaci pokazuju da je mnogo, čak i previše polovnjaka sa lažiranom kilometražom, kao i da je mnogo njih pre prodaje bilo kod limara zbog udara, manjih ili većih.

Svako deveto vozilo ima vraćenu kilometražu. Prosečna mera vraćanja je 54.603 kilometara, navode iz carVerticala, najveće evropske platforme za polovnjake. Ii na ovaj način, kupac faktički preplaćuje vozilo. Problem je istovremeno i dalje planiranje održavanja, jer nije isto da li vam je polovnjak prešao 200.000 kilometara ili 50.000 više, navode iz carVerticala.

Polovni automobil kupljen prošle godine u januaru u decembru je mogao da se proda za oko 25 odsto više. Toliko su u proseku za godinu dana poskupeli polovnjaci u Srbiji. Rast cena je nastavljen i ove godine, doduše blagi, ali je ocena da nema još mnogo prostora za poskupljenje.

Pojava skrivanja pravih vrednosti kilometraže je prisutna svuda u svetu. Što se tiče Evrope, najtransparetnije tržište imaju zemlje Zapadne Evrope, potom Centralne Evrope, dok Istočna Evropa ima najmanje transparentno tržište. Do smanjenja transparentnosti, odnosno do raznih prevara trgovaca dolazi najčešće zbog lošije ekonomske situacije, jake inflacije ili drugih problema na tržištu.

Italija ima najmanji procenat oštećenih automobila po Indeksu – 16,6 odsto. Procenat kompromitovanih automobila je takođe relativno nizak – 11 odsto, a samo 32,1 odsto vozila u zemlji se uvozi.

Nemačka je rangirana na 2. mestu sa 12,6 odsto kompromitovanih merača kilometraže i 21,3 odsto oštećenih vozila. Dok je Nemačka najveći proizvođač automobila u Evropi, 26,8 odsto polovnih vozila u zemlji uvozi se iz inostranstva.

Iako su se prodavci izveštili u lažiranju podataka, parametara i fizičkih oštećenja, ipak ih je moguće otkriti. Neki od opštih saveta se odnose na prethodno informisanje o modelu automobila koji kupujete.

Prosečan automobil prelazi između 10 i 20 hiljada kilometara godišnje. Kilometraža polovnog automobila ispod te granice je povod da se zapitate u verodostojnost podataka o kojima prodavac govori. U tom slučaju broj šasije je ključan i na osnovu nje možete proveriti pravo stanje automobila.

Isto tako, ako je automobil mnogo prešao i star je nekoliko godina, a farba izgleda perfektno, moguće da se ispod toga krije rđa. Podrazumeva se da dobro proverite motor pre kupovine, ali takođe proverite i stanje unutrašnjosti vozila poput sedišta, pojasa, papučice, menjača…

Vlasnici auto-placeva kažu da polovni automobili trenutno poskupljuju zato što je i dalje nedovoljna proizvodnja novih vozila, ali da sada polovnjake kupuje samo ko mora. Mnogi se kažu zbog cena ne odlučuju na promenu.

U Srbiji su polovnjaci poskupeli više od 25 odsto. Stabilizacija na tržištu polovih vozila se očekuje tek 2024. . U Srbiji se najviše kupuju polovna vozila koja su proizvedena između 2005. i 2010. godine, a 80 odsto prodatih korišćenih vozila je starije od deset godina.

Zbog velikog poskupljenja, često se kaže da su oni postali luksuz. Cene automobila su u stalnom porastu u poslednje dve godine, jer nedostatak delova, posebno kompjuterskih čipova, ima ograničenu ponudu zbog velike potražnje potrošača. Na globalnom nivou, te više cene bile su glavni faktor u ukupnim inflatornim pritiscima budući da otprilike 40 odsto američkih domaćinstava kupuje automobil svake godine.

Tagovi:
Pročitajte još: